Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

13. 06. 2016

Koalicija: Vranje nezakonito izmenilo predlog komisija za medijske projekte

Beograd/Novi Sad/Kragujevac, 13. jun 2016. - Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i LP) izražava javni protest zbog odluke Gradskog veća Vranja da preinači predlog stručne komisije koja je ocenjivala medijske projekte na konkursu te lokalne samouprave. Koalicija smatra da su na taj način obesmišljeni i javni konkurs i nezavisnost rada stručne komisije, dok je odluka o sufinansiranju javnog interesa na nezakonit način vraćena u nadležnost državnih organa.

Tročlana stručna komisija, čiji su članovi imenovani na predlog Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, ocenjivala je 19 projekata pristiglih na konkurs i predložila da grad Vranje sufinansira 12 podnosilaca.  Obrazloženje komisije u sastavu Mladen Velojić, Miodrag Popov i Mitko Jakovlevski bilo je jednoglasno za sve prihvaćene i sedam odbijenih projekata.

Međutim, Gradsko veće je odlučilo da sufinansira 15 projekata, odnosno da sredstva odobri i za tri projekta kojima komisija nije dala prelaznu ocenu. Reč je o projektu (Radio Ritam) koji je koncipiran kao promocija rada organa lokalne samouprave i projektu (TV Ritam) koji bi se realizovao kroz praćenje rada organa lokalne samouprave. Stav komisije je da su teme oba projekta „u direktnoj suprotnosti sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima, kao i njegovim Pravilnikom, a u pogledu određivanja javnog interesa građana", i da su „u suprotnosti sa idejom projektnog finansiranja". Zanimljivo je i to što je Gradsko veće dodelilo sredstva i projektu „Magazin 017" iako ga komisija nije ni razmatrala jer ga je prethodno odbacila stručna služba zbog nepotpune dokumentacije.

Pomenutim spornim projektima Gradsko veće je dodelilo sredstva tako što je za ukupno nešto više od milion dinara umanjila iznose koje je komisija predložila za sufinansiranje osam projekata.

U spornom obrazloženju rešenja o raspodeli, Gradsko veće Vranja navodi da je na sednici održanoj 26.05.2016. „pozvalo komisiju da još jednom razmotri projekte... sve u cilju donošenja kvalitetne, nepristrasne, objektivne odluke kojom bi svi ili bar velika većina učesnika javnog konkursa bila zadovoljna". 

Stručna komisija je 1. juna odgovorila Gradskom veću da jednoglasno ostaje pri svom predlogu.

Konačno, Gradsko veće je 10. juna odlučilo "da u načelu prihvati predlog komisije, uz minimalne korekcije". U rešenju se još navodi „mišljenje Gradskog veća da će se izmenjenim predlogom zaštititi lokalne medijske kuće" kao i da „doneto rešenje u datom trenutku najrealnije odražava stanje medija, njihovu realnu potrebu za sufinansiranjem".

Za razliku od Komisije koja je svaki predloženi novčani iznos za odobrene projekte obrazložila ocenama projektnih ciljeva sa stanovišta informisanja lokalne javnosti, Gradsko veće se poziva na „realnu potrebu za sufinansiranjem" medija, što je suprotno kriterijumima projektnog sufinansiranja medija.

Medijska koalicija podseća da je Zakonom o javnom informisanju i medijima precizirano da konačnu odluku o raspodeli sredstava donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs ali na osnovu predloga stručne komisije. Pravo je organa koji je raspisao konkurs da od komisije zatraži ispravku predloga ali samo ukoliko „uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama zakona... ili da sadrži drugu očiglednu grešku".

Gradsko veće Vranja je očigledno ovu odredbu protumačilo tako što je sebi dalo za pravo da bez saglasnosti komisije preispita „realnost" njenih predloga i izmeni ih po svom nahođenju.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Udruženje novinara Srbije (UNS)
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)
Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs