Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

21. 02. 2017

MEDIJSKA KOALICIJA: NEZAKONITI KONKURSI VLADIČINOG HANA, MAJDANPEKA I ĆUPRIJE

Beograd-Novi Sad-Kragujevac, 21. februar 2017 - Koalicija reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, koju čine UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres, neće predložiti svoje candidate za članove konkursnih komisija u opštinama Vladičin Han, Majdanpek i Ćuprija, poštujući zajednički stav da ne učestvuju u radu komisija lokalnih samouprava čiji javni pozivi nisu u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i podzakonskim aktom.

Opština Vladičin Han raspisala je 27. januara Javni poziv za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnogi nformisanja u 2017. godini. Konkursom nisu opredelje ni najmanji i najveći iznos sredstava koja se odobravaju po projektu, kako je to propisano republičkim Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u javnom informisanju. Dva zvanična upozorenja (30.01. i 09.02.) Koalicije upućena predsedniku opštine Goranu Mladenoviću ignorisana su, a konkurs Vladičinog hana nije dopunjen.

Opština Majdanpek u svom Javnom konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa u 2017. godini, objavljenom 2. februara, takođe nije opredelila najveći i najmanji iznos po projektu. Ni konkurs Majdanpeka nije izmenjen posle dva upozorenja Koalicije (03.02. i 13.02.) predsedniku opštine Dejanu Vagneru.

Opština Ćuprija je 3. februara raspisala Javni poziv za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2017. godini. Ni ovim konkursom nije opredeljen najmanji i najveći iznos koji može biti dodeljen po jednom projektu, zbog čega je Koalicija uputila primedbe predsedniku opštine Ninoslavu Eriću. Međutim, uprkos obećanju, konkurs nije korigovan.

Kako ni nakon reagovanja Koalicije novinarskih i medijskih udruženja Vladičin Han, Majdanpek i Ćuprija nisu uskladili konkurse sa Zakonom, Koalicija je odlučila da ne učestvuje u radu komisije za ocenjivanje projekata koji će se sufinansirati iz budžeta tih opština.

logo koalicijaKoalicija novinarskih i medijskih udruženja: Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS, Udruženje novinara Srbije - UNS, Nezavisno društvo novinara Vojvodine - NDNV, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija - ANEM, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal Pres

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs