Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

21. 08. 2008

Privatizacija i mediji

U toku 2008. godine, ANEM je inicirao i održao nekoliko sastanaka s organima vlasti, institucijama za zaštitu ljudskih prava i predstavnicima domaćih i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobode medija, radi sistematičnog i temeljnog pristupa rešavanju starih, ali i novih problema u postupku privatizacije medija.

Podsećamo da je usvajanjem Zakona o radiodifuziji i Zakona o javnom informisanju počela reforma medijskog sektora, a država i njene institucije obavezane su da izvrše privatizaciju medija koji su  vlasništvo države, koju bi pratila transformacija Radio-televizije Srbije u javni servis i postojanje javnog servisa na republičkom i pokrajinskom nivou. Narodna skupština Republike Srbije je 29.12.2007. godine usvojila Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o glavnom gradu kao dva od četiri zakona kojima se reguliše teritorijalna organizacija Srbije, njeni organi i lokalni izbori. Delovi ova dva zakona, u kojima se opštinama stavlja u nadležnost da osnivaju televizijske i radio-stanice, a Beogradu da osniva televizijske i radio-stanice, novine i druga sredstva javnog obaveštavanja, predstavljaju ozbiljan i neprihvatljiv udar na reforme medijskog sektora u Srbiji započete nakon oktobarskih promena 2000. godine.

Posetite naš sajt radi više informacija o privatizaciji medija uskoro


 

Informišite se više o temi Privatizacija i mediji

* Pogledajte saopštenje ANEMa i NUNSa: NUNS i ANEM zahtevaju brisanje odredbe statuta kojim se predvidja da Grad Beograd može osnivati medije, inicijativu podržali Lokal Press, NDNV i UNS, 14. oktobar 2008. godine

* Pogledajte saopštenje ANEMa: Grupa za reformu medijskog sektora o prekidu procesa privatizacije, 10. januar 2008. godine 

* Ministar kulture i medija: država neće biti vlasnik medija (Vreme, 4.9.2008.)

* Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu najavio promene odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi koima je zaustavljena privatizacija lokalnih medija (B92, 24.8.2008)

* Preuzmite tekst Zakona o javnom informisanju i Zakona o radiodifuziji u sekciji Medijski zakoni ili ovde

* Preuzmite tekst Zakona o lokalnoj samoupravi i tekst Zakona o glavnom gradu niže

Zakon o lokalnoj samoupravi
Zakon o glavnom gradu

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs