Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

21. 08. 2008

Nacrt Zakona o koncentraciji medijskog vlasništva: poslednji momenat da se spreče još jedne izmene medijskog zakona neposredno pred usvajanje

Jedna od negativnih posledica liberalizacije medijskog tržišta je koncentracija vlasništva nad medijima. Ovaj globalni fenomen ima svoje odraze čak i na malom tržištu kakva je Srbija. Koncentracija medijskog vlasništva prvi put se pominje u Zakonu o radiodifuziji iz 2002. godine, a prvi nacrt Zakona o sprečavanju nedozvoljene medijske koncentracije i  transparentnosti medijskog vlasništva bio je završen u aprilu 2008. Ovaj nacrt predviđa pluralitet i diverzitet svojine nad medijima, uz određenu dozu transparentnosti i formiranje Javnog registra kojim bi javnost imala na uvid  sve relevnatne podatke o vlasničkoj strukturi nekog medija.

Čak iako ponuđeni nacrt zakona objedinjuje osnovna demokratska načela, ne znači da će proći skupštinsku proceduru. Zašto je to tako? Nažalost, dosadašnje iskustvo sa usvajanjem medijskih zakona naučilo nas je da je upravo vreme neposredno pre skupštinskog usvajanja  vreme kada se tekstovi zakona menjaju na prečac, često gubeći dobar deo svog demokratskog potencijala. Koje akcije preduzeti da se spreče izmene u „minut do 12“ pogledajte u ovoj publikaciji autora Slobodana Kremenjaka. 

Preuzmite publikaciju: Nacrt Zakona o medijskoj koncentraciji

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs