Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

21. 08. 2008

Kako obezbediti nezavisnost i finansijsku održivost komercijalnih medija na prezasićenom medijskom tržištu u Srbiji?

Građani Srbije su najveći konzumenti TV programa u Evropi, a advertajzing tržište u Srbiji beleži najveću godišnju stopu rasta na svetu. Ipak, samo su dve televizije sa nacionalnom pokrivenošću prijavile profit, dok ostale beleže milionske gubitke. Šta su uzroci ove nedoslednosti? Kako mediji koji nisu finansijski jaki mogu da obezbede samoodrživost, nezavisnost od političkih i ekonomskih pitisaka, i dovoljno kvalitetan program svojoj publici?

Autor, Slobodan Kremenjak, daje pregled razvoja medijskog tržišta Srbije - dodelu prevelikog broja frekvencija, hiper konkurenciju, obimne naknade za emitovanje i druge finansijske obaveze - i njihovu vezu sa postojećim regulatornim okvirom. Osmišljavajući zakone i propise, javna politika nije ozbiljno uzela u razmatranje svoj direktni uticaj na tržište. Kao posledicu dobili smo prezasićeno tržište sa velikim brojem nacionalnih, lokalnih i regionalnih emitera koji se, na relativno malom tržištu, bore za isti marketinški kolač.

Liberalizacija tržišta nije rezultirala bogatijom programskom ponudom, već, sasvim suprotno, snižavanjem kvaliteta i niskim standardima u emitovanju. U takvoj situaciji, jedna od pozitivnih mera može biti smanjenje obaveznih finansijskih nameta medijima i finansijska pomoć kvalitetnim projektima. Ostale mere koje autor preporučuje, možete videti ako preuzmete celokupan tekst ...

Preuzmite publikaciju: Kako obezbediti nezavisnost komercijalnih medija u Srbiji

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs