Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

01. 05. 2009

PROBLEM SA NELEGALNIM EMITERIMA: ANEMov DOPIS i ODGOVOR RATELa

Zalažući se za poboljšanje uslova na medijskom tržištu, ANEM je sa punom pažnjom pratio rad regulatornih agencija na raščišćavanju etra i reagovao više puta, tražeći zatvaranje nelegalnih emitera. Kako se pokazalo, nadležni organi nisu sa dovoljnom efikasnošću rešavali ovo pitanje i na tržištu je i dalje primetno paralelno funkcionisanje emitera sa dozvolom i onih bez dozvole.    

Rad emitera bez dozvole ne samo da ekonomski ugrožava legalne emitere, već narušava njihovo pravo da nesmetano obavljaju svoj posao na dodeljenim frekvencijama. ANEM je nekoliko puta javno apelovao na efikasnije rešavanje problema nelegalnih emitera. Između ostalog, ovim povodom je u decembru 2008. organizovana zajednička pres konferencija, a zatvaranje nelegalnih emitera je i deo antikriznih mera koje je ANEM predložio.

Dodatno, ANEM je u februaru 2009. pozvao svoje članice da dostave potrebne podatke o nelegalnim emiterima u svojim lokalnim sredinama i na osnovu tih podataka podneo zvaničnu prijavu štetnih smetnji nadležnom regulatornom telu, Ratelu. 

U odgovoru na ANEMov dopis, Ratel je 30.04.2009. predočio informacije o merama koje su preduzete za gašenje radiodifuznih stanica koje emituju bez dozvole.

U dopisu se navodi da je od 151 evidentirane korišćene frekvencije bez  dozvole, od 1.09.2008. do aprila 2009. oslobođena jedna trećina ili 55 frekvencija. Ratel vrši potrebna merenja iz mernih centara u Dobanovcima i Nišu i izlascima na teren mernim kolima. Gašenje nelegalnih emitera vrše zajedno kontrolori Ratel i RRA, pri čemu Ratel vrši potrebna merenja, a prinudna gašenja vrše obe agencije.

Procedura obuhvata izdavanje rešenja o zabrani i podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica, a u slučaju da se ona ogluše na rešenje o zabrani, pristupa se pečaćenju stanica, tj. njihovom prinudnom gašenju.

Ratel je, analizirajući proceduru gašenja, zakonska ovlašćenja, ponašanje korisnika nelegalnih radio stanica i ostvarene rezultate zaključio da mnogi od nelegalnih emitera ponovo počinju sa radom, kao i da odugovlače ceo postupak gašenja (npr. izbegavaju da prime rešenja), te da se tako primećuje sve veći broj takvih emitera u etru. Istovremeno, Ratel se složio sa ANEMovim navodom da takva situacija na medijskom tržištu izaziva opravdano ogorčenje legalnih emitera, opravdavajući neefikasnost regulatornih tela nedostatkom saradnje sa nadležnim državnim organima.

Kako je najavio u svom odgovoru na ANEMov dopis, Ratel namerava da preduzme sledeće:
1. podnese i krivične prijave protiv vlasnika koji se suprotstavljaju gašenju
2. poveća pažnju sudskih organa na ovakve slučajeve
3. zatraži energičniju asistenciju MUPa prilikom gašenja nelegalnih stanica
4. zatraži pomoć svih ostalih zainteresovanih (udruženja, organizacija i vlasnika legalnih stanica)
5. pronađe način za oduzimanje opreme, što se smatra ključnim rešenjem koje treba da bude predviđeno novim zakonom ili izmenama postojećeg zakona.

Ratel je dostavio i podatke o izvršenim merenjima u vezi sa nelegalnim stanicama koje je ANEM naveo u svom dopisu. Ratel je naveo da je za te nelegalne stanice: podneto rešenje o zabrani za 6 stanica; za 3 stanice sleduje pečaćenje; nova merenja i provere sleduju za 8 stanica; a 3 stanice nisu evidentirane merenjem.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs