Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

12. 05. 2009

UČEŠĆE ANEMa U JAVNOJ RASPRAVI O NACRTU ZAKONA O AUTORSKIM I SRODNIM PRAVIMA

U periodu od 29.04. do 15.05.2009. god,  održana je javna rasprava o radnoj verziji Nacrta Zakona o autorskim i srodnim pravima, koga su izradili Zavod za intelektualnu svojinu i resorno Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, kao ovlašćeni predlagač. U okviru te rasprave, 11.05. 2009, u Privrednoj komori Srbije, održan je i okrugli sto o ovom Nacrtu, na kom su učestvovali i predstavnici ANEMa.

Predlagač Nacrta novog zakona je naveo da je osnovni motiv za njegovo donošenje, potreba da se uočeni problemi u njegovoj praktičnoj primeni, prevaziđu boljim rešenjima. Ta rešenja se značajno podudaraju sa ANEMovim stavovima, što ukazuje da je ANEM s pravom zahtevao određene promene u ovoj oblasti i imao ispravne stavove kada je reč o regulisanju ove materije. 

ANEM je podržao najvažniju novinu za emitere u ovom Nacrtu, za koju se stalno zalagao, a tiče se uvođenja sporazumnog utvrdjivanja tarifa između korisnika i kolektivnih organizacija, umesto sadašnjeg samostalnog određivanja od strane kolektivne organizacije.

Istovremeno je predložio da se unesu i neke izmene, kojima bi se uvažio poseban status emitera, kada je reč o iskorišćavanje autorskih dela i predmeta srodnih prava, pa tako: da se maksimalni iznos naknade za korišćenje ovih dela radiodifuznim emitovanjem, odredi posebno i u manjem iznosu od predviđenih 10% i to na  3.5% od prihoda dobijenog iskorišćavanjem predmeta zaštite; propisivanje posebnih  kriterijuma za određivanje tarife za emitere, koji su važni za pravilnu procenu njene visine (vrednost tržišta oglašavanja, broj dozvola za emitovanje, komparativni kriterijumi...);  plaćanje jedne naknade za slučaj emitovanja istog programa i kablovskim i zemaljskim putem ; da u sastav Komisije za autorska i srodna prava, kao arbitražnog organa, obavezno uđu predstavnici korisnika i to ravnopravno sa predstavnicima kolektivnih organizacija,  kao i  definisanje pojma reprezentativnog udruženja za emitere, koje predlaže članove te Komisije.

Pored ovoga, ANEM je predložio i niz izmena, kojima bi se obezbedila veća transparentnost rada i kontrola nad radom kolektivnih organizacija (registrovanje kolektivnih organizacija u APRu; dostupnost svih bitnih informacija o njihovom radu na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu i sajtovima tih organizacija; stroži kriterijumi za oduzimanje dozvole za rad kolektivnim organizacijama i dr).

Nakon završetka javne rasprave, predlagač Nacrta će razmotriti date primedbe i predloge i one argumentovane usvojiti, nakon čega će tu izmenjenu verziju,  dostaviti nadležnim organima na dalje razmatranje i usvajanje.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs