Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

17. 05. 2009

ANEMovi AMANDMANI NA NACRT ZAKONA O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA

Nacrt Zakona o autorskom i srodnim pravima, koga su pripremili Zavod za intelektualnu svojinu i nadležno Ministarstvo, bio je predmet okruglog stola u Beogradu, 11. maja 2009. ANEM je na njemu aktivno učestvovao, zastupajući emitere, koji su u velikoj meri korisnici dela zaštićenih autorskim i srodnim pravima. O ANEMovom učešću u javnoj raspravi videti ovde

Bitna novina, za koju se ANEM stalno zalagao, a koja je uneta u ovaj Nacrt zakona, tiče se sporazumnog određivanja tarife između organizacija i korisnika, čime su korisnici obavezno uključeni u proces utvrđivanja visine naknada.

Želeći da doprinese poboljšanju predloženih rešenja ovog Nacrta, ANEM je nadležnima dostavio i svoje  pisane amandmane, urađene uz stručnu pomoć advokatske kancelarije „Živković&Samardžić. Ovi amandmani su usmereni na poboljšanje položaja emitera i međusobnog odnosa emitera sa  kolektivnim organizacijama, kao i na propisivanje jasnijeg i transparentnijeg rada kolektivnih organizacija.

Najvažniji amandmani ANEMa su sledeći:

1. Kolektivne organizacije, radi pravne sigurnosti, moraju biti registrovane u Agenciji za privredne registre.
2. Evidencija o kolektivnim organizacijama, koju vodi Zavod za intelektualnu svojinu, mora biti dostupna na Internetu.
3. Najvažnije odluke kolektivnih organizacija (statut, tarifa, plan raspodele i akti kojima se vrši raspodela) moraju se, najkasnije dan nakon donošenja, objaviti i na Internetu.
4. Oduzimanje dozvole kolektivnim organizacijama  od strane Zavoda za intelektualnu svojinu,  u slučajevima ponovljene ili neotklonjene nepravilnosti u radu.
5. Kolektivne organizacije moraju da objave poziv na pregovore i u novinama i na Internetu, ne samo u Službenom glasniku.
6. Ograničiti maksimalni iznos naknade za iskorišćavanje autorskih dela i predmeta srodnih prava radiodifuznim emitovanjem, na 3.5% prihoda dobijenog iskorišćavanjem predmeta zaštite.
7. Prilikom određivanja tarife, u odnosu na radiodifuzno emitovanje, uzeti u obzir procene vrednosti tržišta radio i TV oglašavanja, podatke o vrsti i broju izdatih dozvola za emitovanje,  podatke o vrsti i broju stanica koje emituju bez dozvole, kao i procene o kupovnoj moći građana iz zemalja koje se mogu uporediti sa Srbijom.
8. Izbeći dvostruko plaćanje naknada, u slučaju kablovskog i zemaljskog emitovanja istog programa.
9. Definisati šta su to reprezentativna udruženja korisnika za emitere (onaj ko ima bar dve nacionalne, odnosno bar 18 regionalnih radio ili TV stanica).
10. Dva člana Komisije (koja daje saglasnost na visinu tarife u slučaju nemogućnosti postizanja dogovora između kolektivnih organizacija i korisnika) i jedan zamenik moraju biti kandidovani od strane reprezentativnih udruženja korisnika. Pošto je Komisija stručno telo, dva kandidovana člana ne moraju biti članovi reprezentativnih udruženja korisnika.  

Integralnu verziju svih ANEMovih amandmana, možete preuzeti na kraju teksta.

Većina ANEMovih amandmana na Nacrt zakona je usvojena i uključena u njegov izmenjeni tekst, koji je upućen na dalje razmatranje nadležnim organima i Vladi, nakon čega ide u postupak usvajanja.

Izradu amandmana od strane advokatske kancelarije “Živković&Samardžić”, podržao je Švedski Helsinški Komitet.

Amandmani ANEMa, integralna verzija, ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs