Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

18. 04. 2011

Potpisan Protokol o saradnji na izradi Nacrta Medijske strategije

Šest medijskih i novinarskih udruženja (ANEM, NUNS, UNS, NDNV, Local press i Asocijacija medija) i Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, zaključili su 18. aprila 2011. Protokol, kojim su precizirani uslovi međusobne saradnje na izradi Nacrta medijske strategije Srbije.

Ovim Protokolom predviđa se formiranje stručne radne grupe koja će Ministarstvu predložiti Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2016. godine, sa akcionim planom za njeno sprovođenje. Radnu grupu činiće sedam članova, od kojih će pet biti izabrano na predlog medijskih udruženja i asocijacija, a dva na predlog Ministarstva. U radu radne grupe će, u svojstvu konsultanta, učestvovati i ekspert Evropske komisije, a sastancima radne grupe u svojstvu posmatrača mogu prisustvovati i po jedan predstavnik Ministarstva, civilnog društva, Saveta Evrope i OEBSa.

Prema ovom Protokolu, radna grupa će do 01. juna 2011. dostaviti Ministarstvu Nacrt medijske strategije sa akcionim planom, a konačan tekst koji ide u javnu raspravu utvrđuje Ministar. Nacrt strategije koga radna grupa uputi Ministarstvu može po nekim pitanjima sadržati i alternativna rešenja sa detaljnim obrazloženjima, o čemu je Ministarstvo dužno da upozna javnost tokom javne rasprave. Dok traje javna rasprava, tekst koji je predložila radna grupa i konačan tekst Nacrta medijske strategije biće objavljeni na sajtu Ministarstva.

Nakon višemesečnog zastoja u izradi Nacrta Medijske strategije, potpisivanjem ovog Protokola su stvoreni uslovi za nastavak rada na donošenju ovog strateškog dokumenta. Od šest medijskih i novinarskih udruženja koja su potpisala ovaj Protokol, pet njih je (ANEM, NUNS, UNS, NDNV, Local press) i u dosadašnjem toku procesa aktivno učestvovalo, javno zastupajući zajedničke stavove o osnovnim principima Medijske strategije i o načinu rešavanja važnih medijskih pitanja koja njom treba da budu obuhvaćena. Zbog odugovlačenja u njenoj izradi, ova udruženja su javno izražavala svoj protest i zahtevala nastavak rada na Medijskoj strategiji, smatrajući je ključnim dokumentom za razvoj sektora. Poslednje u nizu zajedničkih aktivnosti ove medijske koalicije, jesu otvoreno pismo predsedniku Republike i press konferencija od 06.04.11, nakon kojih je usledilo potpisivanje Protokola.

O svim zajedničkim aktivnostima pet udruženja, usmerenim na donošenje Medijske strategije, možete se informisati na internet sajtu ANEMa, u okviru sekcije Aktivnosti javnog zalaganja.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs