Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

27. 04. 2011

PROBLEMI EMITERA SA „KOŠULJICAMA“ I OFPSOM

Krajem 2010. i početkom 2011. godine, širom Srbije su protiv velikog broja emitera pokrenuti postupci za privredni prestup zbog (ne)dostavljanja popisa emitovanih predmeta zaštite (košuljica) OFPSu. Ove postupke je inicirao OFPS slanjem čitavog niza pritužbi RRA, koje je RRA, s obzirom da nije nadležna, prosledila Javnim tužilaštvima.

Radeći u interesu svojih članica, ANEM je preduzeo niz aktivnosti na rešavanju ovog problema. Pored konkretnog pravnog uputstva, pravnih saveta i druge vrste pravne pomoći članicama i saopštenja od 24.01.11, na zahtev ANEMa su 10.02.11. održana dva sastanka: prvi, sa predstavnicima OFPSa, koji nije dao očekivane rezultate u pogledu tražene obustave postupaka, i drugi, sa Zavodom za intelektualnu svojinu, na kojem su predstavnici ANEMa izneli sve primedbe na rad i nezakonitost akata OFPSa, obaveštavajući Zavod i o pokrenutim postupcima protiv emitera i o njihovim posledicama po emitere. Nakon toga, ANEM je 14.02.11. dostavio Zavodu za intelektualnu svojinu pisani zahtev za nadzor nad radom i aktima OFPSa, tražeći hitno preduzimanje mera i zaštitu emitera od neprihvatljivog postupanja OFPSa. U svom zahtevu, ANEM je ukazao na netransparentnost, nezakonitost i međusobnu neusaglašenost akata OFPSa koji ovu materiju regulišu, ističući, između ostalog, sledeće: neusaglašenost OFPSovog Pravilnika o prijavi emitovanih fonograma od strane emitera sa Tarifom OFPSa, koja propisuje da je dostavljanje u formatu OFPSovog obrasca, samo jedan od alternativno predviđenih načina na koji se spiskovi mogu dostavljati; neusaglašenost ovih akata sa odgovarajućim odredbama Zakona o autorskom i srodnim pravima; pravnu nesigurnost emitera u vezi sa načinom dostavljanja košuljica, budući da emiteri ne znaju po kom aktu treba da postupaju; preširoka ovlašćenja kolektivne organizacije da odbija prijem kompletne košuljice zbog minorne omaške u njenom sastavljanu i da čak izriče novčane kazne. Ovaj problem je bio i glavna tema sastanka održanog 02.03.11. sa predstavnicima Republičkog javnog tužilaštva (RJT), na kojem je dogovoreno da će RJT, nakon sagledavanja svih činjenica, izdati upustvo svim tužilaštvima za postupanje u postupcima za privredne prestupe koji su pokrenuti protiv emitera povodom prijava OFPSa.

Postupajući po zahtevu ANEMa za vršenje nadzora nad radom i aktima OFPSa, Zavod za intelektualnu svojinu je utvrdio brojne nepravilnosti u radu OFPSa i njegovim aktima, uvažavajuci gotovo sve ANEMove primedbe i zahteve. Zavod je takođe, u skladu sa svojim nalazom, OFPSu naložio otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, tražeći od ove organizacije da u ostavljenom roku, uskladi sporne odredbe Pravilnika sa Tarifom i Zakonom, a u skladu sa primedbama Zavoda. Dopis Zavoda ANEMu od  06.04.11, koji sadrže sve utvrđene nepravilnosti u radu i aktima OFPSa i naloge OFPSu, ANEM je dostavio Tužilaštvu, kako bi ono bez odlaganja moglo da izda uputstvo lokalnim tužilaštvima o postupanju u predmetima privrednih prestupa protiv emitera zbog (ne)dostavljanja košuljica.

Na zahtev ANEMa, Zavod za intelektualnu svojinu je 19.04.11. organizovao sastanak, u čijem radu su učestvovali predstavnici ANEMa, RTSa, nacionalnih emitera, OFPSa i SOKOJa, s ciljem unapređenja komunikacije između OFPSa i njegovih korisnika u pogledu dostavljanja "košuljica". Na sastanku je,  između ostalog zaključeno, da je potrebno da se ispitaju mogućnosti za uniformisanje "košuljica" OFPSa i SOKOJa, što bi emiterima značajno olakšalo ispunjavanje ove obaveze, a u interesu je i kolektivnih organizacija. Nakon ovog sastanka, predstavnici OFPSa, SOKOJa i ANEMa su dogovorili  zajednički sastanak na temu "košuljica", koji će početkom maja  biti održan u ANEMu. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs