Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

30. 06. 2011

Mišljenje ANEMa o predlogu tarife Sokoja

Prema novom Zakonu o autorskom i srodnim pravima, koji je stupio na snagu 24.12.2009. godine, tarife kolektivnih organizacija za zaštitu autorskog i srodnih prava utvrđuju se pregovorima između ovih organizacija i reprezentativnih udruženja korisnika predmeta njihove zaštite, a u slučaju da ovi pregovori ne rezultiraju pisanim sporazumom, dalji postupak utvrđivanja tarife zavisi od Komisije za autorsko i srodna prava. Naime, Komisija daje svoje mišljenje o predlogu tarife koga, nakon neuspelih pregovora, određuju same kolektivne organizacije, od čega zavisi da li će tarifa stupiti na snagu ili će se ponoviti postupak za njeno utvrđivanje. U postupku pred Komisijom, svoje mišljenje o predlozima tarifa daju i predstavnici reprezentativnih udruženja. 

Kako su pregovori između ANEMa, kao reprezentativnog udruženja radiodifuznih emitera - korisnika muzičkih autorskih dela i Sokoja završeni pre skoro godinu bez postizanja sporazuma o tarifi, postupak je stigao u fazu u kojoj Komisija predlog tarife Sokoja dostavlja reprezentativnom udruženju korisnika na izjašnjenje. S obzirom da je postojalo kašnjenje u formiranju Komisije, ali i da je Komisija, nakon što je konstituisana krajem prošle godine, kasnila u svom radu, ANEM je tek početkom maja 2011. primio zahtev Komisije za autorsko i srodna prava za davanje mišljenja o Predlogu tarife naknada čiji je podnosilac Sokoj, sa rokom od mesec dana da se izjasni po ovom predlogu.

Odgovarajući na zahtev Komisije za autorsko i srodna prava, ANEM je 6. juna 2011. dao svoje pisano izjašnjenje na predlog tarife čiji je podnosilac Sokoj. U vezi sa ovim izjašnjenjem, predstavnik ANEMa je 30. juna 2011, na sastanku - konsultacijama sa Komisijom za autorsko i srodna prava i usmeno obrazložio argumente i mišljenje ANEMa o predlogu tarife Sokoja.

Osnovne zamerke ANEMa na predlog tarife Sokoja, odnose se na sledeće:

Predlog tarife ne predviđa jasne mehanizme kojima bi se obezbedilo ispunjavanje zakonskog uslova da iznos naknada bude u srazmeri sa značajem koji za prihode korisnika ima iskorišćavanje predmeta zaštite sa Sokojevog repertoara. ANEM smatra da je definicija osnovice za obračun naknade u predlogu tarife neprecizna i neusklađena sa važećom regulativom, kao i da otvara prostor da tarifa obuhvati i prava za koja Sokoj nema dozvolu za kolektivno ostvarivanje. Dalje, predlog tarife ne poznaje osnove za umanjenje osnovice za obračun naknade, kao što je to prihvaćeno u međunarodnoj praksi. Takođe, u ovom predlogu nejasno je čime se pravda opredeljeni najniži iznos naknada za iskorišćavanje predmeta zaštite sa svog repertoara, koji je u predlogu neprimereno visoko određen. Konačno, Zakonom o autorskom i srodnim pravima predviđeno je da se prilikom određivanja tarife uzimaju u obzir tarife kolektivnih organizacija država čiji je bruto društveni proizvod približne vrednosti bruto društvenom proizvodu Republike Srbije. Iz predloga tarife, međutim, proizilazi da Sokoj to nije učinio prilikom određivanja tarife, jer je predvideo daleko više i nepovoljnije tarife nego u ovim zemljama.

ANEM očekuje da će Komisija uskoro doneti svoje mišljenje o predlogu tarife Sokoja kojim će ili oceniti da je taj predlog u skladu sa Zakonom ili ukoliko to nije slučaj, naložiti Sokoju ponovne pregovore sa reprezentativnim udruženjem emitera, odnosno dostavljanje novog predloga tarife Komisiji na mišljenje. 

Ovde možete pročitati celokupan tekst Izjašnjenja ANEMa:

Izjašnjenje po zahtevu za mišljenje o Predlogu tarife naknada čiji je podnosilac Sokoj – Organizacija muzičkih autora Srbije

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs