Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

12. 08. 2011

ANALIZA KOMENTARA UČESNIKA JAVNE RASPRAVE O NACRTU MEDIJSKE STRATEGIJE

Nacrt Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine, nastao je kao rezultat Protokola o saradnji, potpisanog između Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, sa jedne, i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacije medija i Lokal presa, sa druge strane. Na osnovu Protokola, koji je zaključen 18. aprila 2011. godine, formirana je Radna grupa Ministarstva, koja se sastojala od sedam članova, od toga tri predložena od strane pet udruženja - NUNSa, UNSa, ANEMa, NDNVa i Lokal presa, dva od strane Asocijacije medija i dva od strane samog Ministarstva, čiji je zadatak bio da do 01. juna uradi i preda Ministarstvu predlog Nacrta medijske strategije. Radna grupa je 1. juna predala Ministarstvu svoj tekst Nacrta Strategije, a ministar je odlučio da taj tekst Nacrta, bez ikakvih izmena, uputi na javnu raspravu. Javna rasprava, koja je trajala od 08. juna do 15. jula 2011. godine, vođena je na 6 okruglih stolova širom Srbije koje je organizovalo Ministarstvo, a u tom periodu su svoje pisane primedbe, predloge i sugestije na Nacrt strategije Ministarstvu uputili mnogi zainteresovani. Nakon zahteva 5 medijskih udruženja (ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres), na sajtu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva su 12. jula objavljeni komentari, predlozi i sugestije zainteresovanih učesnika javne rasprave, kojih ima 31.

Za potrebe ANEMa, mr Jelena Surčulija, koordinator Radne grupe Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, uradila je analizu svih komentara učesnika javne rasprave o Nacrtu medijske strategije koji su objavljeni na sajtu Ministarstva, koja će poslužiti i medijskoj koaliciji (ANEM, NUNS, UNS, NDNV, Lokal pres) u daljem toku postupka donošenja Medijske strategije.

Ovu analizu je svojom podrškom omogućio Fond za otvoreno društvo (FOD)

 

Analizu možete pročitati ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs