Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

25. 08. 2011

SUGESTIJE ANEMA ZA IZMENE I DOPUNE ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU

U uslovima nerazvijenog tržišta oglašavanja u Srbiji, državna pomoć, direktna ili indirektna, ima izuzetno značajnu ulogu za opstanak čitavog niza medija. Međutim, nedostatak regulacije u ovoj oblasti, u praksi dovodi do neravnopravnog položaja medija i netransparentnog trošenja budžetskih sredstava namenjenih javnom informisanju, posebno na lokalnom nivou, a u odsustvu transparentnih i nediskriminatornih uslova za državnu pomoć medijima, ona može biti i biva zloupotrebljena, ne samo kao instrument narušavanja konkurencije na medijskom tržištu, već i kao mehanizam kontrole i pritiska koji vlast vrši na medije.

Smatrajući da je neophodno uspostaviti sistem raspodele budžetskih sredstava namenjenih javnom informisanju, kako bi se prevazišli navedeni problemi, ANEM je još u januaru 2011. dostavio Ministarstvu kulture svoje pisane Preporuke za uređenje tog sistema. Takođe, zajedno sa NUNSom i Lokal presom, ANEM je svojim aktivnostima i pisanim predlozima doprineo da dva nadležna ministarstva - za kulturu, informisanje i informaciono društvo i za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, u junu 2011, dostave svim lokalnim samoupravama preporuke za raspodelu lokalnih bužetskih sredstava namenjenih javnom informisanju od lokalnog značaja, koje, iako nisu u potpunosti uvažile zahteve naših udruženja, predstavljaju prvi pokušaj da se sistem budžetskog finansiranja medija uredi na projektnoj osnovi. Pored toga, u svim raspravama vođenim povodom donošenja Medijske strategije, zajedno sa drugim novinarskim i medijskim udruženjima, ANEM je insistirao na suštinskoj promeni načina finansiranja javnog interesa, zasnovanoj na opredeljenju za finansiranje tog interesa kroz projekte dostupne svim medijima pod ravnopravnim uslovima, a ne kroz vlasništvo, odnosno kroz model javnih preduzeća koja bi bila zadužena za sprovođenje javnog interesa.

Nastavljajući svoje aktivnosti u ovoj oblasti, a polazeći od najviših međunarodnih standarda ustanovljenih Indikatorima za medije u demokratskom društvu koje je usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope (Resolution 1636 (2008)) i nadovezujući se i na objavljeni Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2016. godine, ANEM je uradio i pisane Sugestije za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju Republike Srbije, koje se odnose na uređenje sistema finansiranja javnog interesa u medijskoj sferi budžetskim sredstvima.

Navedene promene ogledale bi se u izmeni člana 5. Zakona o javnom informisanju, čiji bi naziv sada bio "Javni interes u medijskoj sferi", a kojim bi se definisala lista onoga što je od javnog značaja u medijskoj sferi i broj situacija u kojima državna pomoć može biti dozvoljena, uključujući i pomoć za ostavarivanje prava u javnom informisanju posebnih kategorija lica (nacionalne manjine i etničke zajednice, kao i lica sa posebnim potrebama). Sa druge strane, dodavanjem novog člana 5a, jedinstveno bi se uredio sistem državne pomoći, bez obzira da li se ona dodeljuje neposredno na osnovu Zakona o javnom informisanju, ili je dodeljuje pokrajina na osnovu propisa kojima se utvrđuju nadležnosti pokrajine, ili opštine i gradovi u skladu sa odredbama zakona koji regulišu lokalnu samoupravu, ili se pak dodeljuje u skladu sa propisima koji se odnose na sistem javnih službi, odnosno rad javnih preduzeća i obavljanje delatnosti od opšteg interesa.

ANEM je svoje pisane Sugestije dostavio 25.08.2011. Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije, sa predlogom pokretanja postupka navedenih izmena Zakona o javnom informisanju.

Ovu aktivnost javnog zalaganja podržao je Civil Rights Defenders

 

 

Sugestije ANEMa za izmene i dopune Zakona o javnom informisanju pogledajte ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs