Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

09. 09. 2011

Novi pregovori ANEMa sa Sokojem

U toku su ponovni pregovori ANEMa sa Sokojem o tarifi naknada koje Sokoj naplaćuje od emitera po osnovu emitovanja muzičkih dela. Do ponavljanja pregovora je došlo, jer je Komisija za autorsko i srodna prava dala negativno mišljenje na predlog tarife Sokoja u delu koji se odnosi na radiodifuzne emitere i naložila Sokoju da u zakonskom roku ponovi pregovore sa reprezentativnim udruženjem korisnika ili dostavi novi predlog tarife. U postupku pred Komisijom za autorsko i srodna prava, za dobijanje mišljenja o predlogu tarife Sokoja, ANEM je učestvovao kao reprezentativno udruženje radiodifuznih emitera - korisnika muzičkih autorskih dela. ANEM je tokom juna 2011, dostavio Komisiji svoje pisano mišljenje o predlogu tarife Sokoja, koje je dodatno obrazložio na sastanku - konsultacijama sa Komisijom, nakon čega je Komisija donela svoje Mišljenje, uvažavajući većinu ANEMovih primedbi.

Komisija za autorsko i srodna prava  je 05.08.2011. dostavila ANEMu svoje Mišljenje o predlogu tarife Sokoja. Mišljenje Komisije je da naknada iz predloga tarife Organizacije muzičkih autora Srbije - Sokoj nije određena u skladu sa pravilima za određivanje tarife propisanim Zakonom o autorskom i srodnim pravima. Komisija je ocenila da je predlog tarife Sokoja kontradiktoran i da se na onovu predložene tarife  ne može precizno i jasno utvrditi način na koji se obračunava naknada, kao ni visina naknade. S obzirom da je Komisija donela negativno mišljenje o predlogu tarife, Sokoj je dužan da u zakonskom roku ponovi pregovore sa reprezentativnim udruženjem korisnika ili dostavi novi predlog tarife, koji mora da sadrži naknadu koja je određena u skladu sa Zakonom, čija je visina tačno određena, a način određivanja naknade jasno i precizno naveden.

U ponovljenim pregovorima, ANEM će nastojati da sa Sokojem postigne sporazum o tarifi koji će biti u najboljem interesu emitera i kojim će naknada biti određena u skladu sa Zakonom. Novi pregovori treba da budu okončani tokom septembra 2011.

Mišljenje Komisije pogledajte ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs