Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

27. 06. 2012

Konferencija za štampu pet medijskih i novinarskih udruženja "Šta nova Vlada treba da učini da bi se poboljšao položaj medija i novinara u Srbiji?"

Konferencija za štampu medijskih i novinarskih udruženja, članova medijske koalicije, pod nazivom "Šta nova Vlada treba da učini da bi se poboljšao položaj medija i novinara u Srbiji" održana je u organizaciji ANEM-a, 27. juna 2012, u beogradskom Medija centru. Na ovoj konferenciji  su predstavnici pet medijskih i novinarskih udruženja zatražili od buduće vlasti da se ozbiljno posveti poboljšanju položaja medija i novinara u Srbiji, upozoravajući da su uslovi pod kojima mediji danas rade najteži u poslednjih 12 godina.

Cilj organizovanja press konferencije je bio da se šira i stručna javnost upozna sa stavovima pet medijskih i novinarskih udruženja (ANEM, UNS, NUNS, NDNV i Lokal pres), članova medijske koalicije, vezanim za aktuelnu medijsku situaciju, (ne)primenjivanje usvojene Medijske strategije, kao i sa zahtevima upućenim novoj Vladi čije se formiranje još uvek očekuje.

Na konferenciji su govorili: Saša Mirković (predsednik ANEM-a), Ljiljana Smajlović (predsednica UNS-a), Vukašin Obradović (predsednik NUNS-a), Nedim Sejdinović (predsednik IO NDNV-a) i Stojan Marković (član UO Lokal presa).

Konferenciji je prisustvovalo više od 20 predstavnika zainteresovanih strana - medija, novinara, nadležnih organa, međunarodnih organizacija i donatorske zajednice.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a, je prisutnima objasnio cilj organizovanja ove pres konferencije ističuči da je indikativno da i u pregovorima o vladi, kultura i mediji nisu u fokusu vlasti i da se nalaze u drugom planu. Mirković je u ime medijske koalicije i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) budućem ministru kulture i državnom sekretaru zaduženom za medije preporučio da obavezno pročitaju Publikaciju "Medijske slobode Srbije u evropskom ogledalu", koja je izveštaj o medijskoj situaciji u Srbiji zasnovan na 27 indikatora Saveta Evrope kojima se meri sloboda izražavanja, sloboda informisanja i sloboda medija u jednoj zemlji. Rezultati pokazuju da se u Srbiji u potpunosti ostvaruju samo četiri od 27 evropskih standarda medijskih sloboda, nekoliko njih se delimično sprovodi, a velika većina se uopšte ne sprovodi. Predsednik ANEM-a je rekao da od vlasti očekuje da se jedan po jedan idikator polako usklađuju sa standardima Saveta Evrope, jer to će biti konkretan dokaz da se stvari pomeraju u dobrom smeru.

Naglasio je da medijska koalicija od buduće Vlade očekuje:

  • da se Medijska strategija brže sprovodi nego što je to bio slučaj do sada - formirano je nekoliko radnih grupa u kojima nisu učestvovali predstavnici medijskih/novinarskih udruženja, a medijska udruženja izuzetno zainteresovana da vide rezultate rada tih radnih grupa, naročito predloge Zakona o javnim servisima i Zakona o javnom informisanju, naglašavajući da bi medijska/novinarska udruženja želela da izbegnu situaciju da se prvi put sa njima susretnu tokom javnih rasprava o njima
  • da se završi nužni proces privatizacije medija i izlaska države iz vlasništva u medijima
  • da se država ozbiljnije uhvati u koštac sa radiodifuznom piraterijom i da se ozbiljnije pozabavi procesom digitalizacije
  • da se uvedu sistemske mere koje bi olakšale položaj medija smanjenjem određenih dažbina, taksi i nameta.

On je rekao da se medijska koalicija protivi formiranju regionalnih javnih servisa, jer je to politički motivisan projekat i da je potpuno nerealno da se uvedu dodatni nameti i dodatne budžetske linije za finansiranje regionalnih javnih servisa.

Na kraju svog izlaganja Mirković je naglasio da je nužno da jedan od prvih koraka budućeg ministra bude sastanak sa predstavnicima medijskih udruženja i asocijacija.

Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, je rekao da je teško i besmisleno postalo obeležavati godišnjice smrti novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, kada su ubice i dalje na slobodi.

Predsednik NUNS-a je naveo da će od nove vlade tražiti osnivanje međunarodnog tima za reviziju istraga tih ubistava u kojem bi bili strani stručnjaci i predstavnici udruženja medija. Taj tim bi utvrdio eventualne propuste u istrazi i da li postoje razlozi zbog kojih je nemoguće saznati imena ubica i nalagodavaca.

Predsednica UNS-a, Ljiljana Smajlović, je rekla da je prethodne četiri godine vlast bila uspešna jedino u uvođenju cenzure i autocenzure u medijima.

Ona je rekla da bi minimalni znak dobre volje nove vlade bio kada bi ona na jednoj od prvih sednica raspravljala o izveštaju pokojne predsednice Saveta za borbu protiv korupcije, Verice Barać, o medijskoj sceni Srbije i vlasničkim odnosima u medijima. Ona je naglasila da ne postoje dobri razlozi da se krije ko su vlasnici u medijima.

Nedim Sejdinović, predsednik IO NDNV-a, je govorio o neophodnosti uspostavljanja regularnog medijskog tržišta i jednakih pravila za sve. On je od Vlade Vojvodine zatražio da obelodani Pokrajinsku medijsku strategiju, a Vladi Srbije je poručio da mora da konsultuje medijsku zajednicu i celu javnost kada donosi nove akte koji se odnose na medije.

Stojan Marković, član UO Lokal presa, je govorio o položaju i značaju lokalnih medija (nedovršenoj privatizaciji medija, odnosu lokalnih vlasti prema lokalnim medijima, o strahovitom padu tiraža i neizdrživoj finansijskoj situaciji, tužbama za klevetu i uvredu itd.). On je zatražio od buduće vlade da završi privatizaciju medija i da donese uredbu vlade (a ne samo Preporuku) kojom bi se lokalne samouprave obavezale da iz budžeta daju 2 % za informisanje, da se odrede carinske olakšice za štamparski materijal i da se državni oglasi objavljuju i u štampanim medijima. Na kraju, zatražio je od budućeg ministra kulture da da javno objašnjenje u vezi sa tim šta se desilo sa konkursom Ministarstva kulture za koji postoje sumnje da je neregularan. 

Na kraju konferencije za štampu, predstavnici pet medijskih/novinarskih udruženja su naglasili da se njihovi zahtevi vlasti u cilju poboljšanja položaja medija i novinara u Srbiji neće menjati bez obzira koja će koalicija formirati vladu.

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Foto: MC Beograd

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs