Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

16. 07. 2012

ANEMov Predlog za izmenu Zakona o autorskom i srodnim pravima

Polazeći od rezultata implementacije Zakona o autorskom i srodnom pravu iz 2009, koji je u praksi pokazao značajne nedostatke, posebno kada je reč o utvrđivanju visine tarife kolektivnih organizacija, ANEM je 16.07.2012. podneo Predlog za izmenu Zakona o autorskom i srodnim pravima - Vladi Republike Srbije, nadležnom Ministarstvu prosvete i nauke i Zavodu za intelektualnu svojinu.

Naime, ANEM je 2010. god, kao reprezentativno udruženje radiodifuznih emitera - korisnika autorskih muzičkih dela, sa organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava (Sokoj, OFPS i PI) vodio višemesečne pregovore radi postizanja sporazuma o njihovim tarifama naknada. Kako pregovori nisu rezultirali sporazumom, u skladu sa zakonom, upravni odbori ovih organizacije su samostalno utvrdili svoje Predloge tarifa i dostavili ih vladinoj Komisiji za autorsko i srodna prava na mišljenje. Predlog jedinstvene tarife UO OFPS-a i PI je još u postupku pred Komisijom. Međutim, Predlog tarife UO Sokoja, koji je, po mišljenju ANEM-a nezakonit i izuzetno je nepovoljan po emitere, Komisija je svojim mišljenjem potvrdila, te je Tarifa stupila na snagu 31.12.2011. Tom Tarifom, naknade za emitere, a posebno minimalna naknada, višestruko su uvećane (prosečno čak 352,22% za televiziju i prosečno čak 546,03% za radio) i određene na način koji nije u skladu sa zakonom, a njihovo drastično povećanje medijska industrija ne može da izdrži, zbog čega će mnogi emiteri biti dovedeni u situaciju da zatvaraju svoje stanice. Navedeni pregovori i njihovi rezultati, kao i rad nadležne Komisije, doveli su do zaključka da su odredbe Zakona o autorskom i srodnim pravima izneverile očekivanja korisnika, pre svega emitera, da će naknade biti realnije i povoljnije, i da će uvažavati interese obe strane - i korisnika i kolektivnih organizacija.

Iz tog razloga, ANEM predlaže izmene Zakona koje bi se kretale u sledećem pravcu:

  • ukidanje Komisije za autorsko i srodna prava i prenošenje njenih nadležnosti na Zavod za intelektualnu svojinu;
  • izmena pravila za određivanje tarife iz člana 170. Zakona o autorskom i srodnim pravima, na način da se primerenost tarife vrsti i načinu iskorišćavanja autorskog dela, odnosno predmeta srodnog prava, u odnosu na korisnike u sektoru radiodifuzije, obezbedi analizom tržišta radiodifuzije i povezanih tržišta (kao što su npr. tržišta oglašavanja i tržišta distribucije medijskih sadržaja), od značaja za prihode koje korisnici ostvaruju obavljajući delatnost proizvodnje i emitovanja radio i televizijskog programa.

ANEM smatra da su navedene izmene neophodne iz sledećih razloga: Prvo, Zavod za intelektualnu svojinu i inače, u skladu sa odredbama članova 188. do 191. Zakona o autorskom i srodnim pravima, vrši nadzor nad radom organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava. U navedenom smislu kreiranje posebnog tela, Komisije za autorsko i srodna prava, koji vrši samo jedan segment nadzora, i to nadzor nad time da li predlog tarife organizacije obuhvata ona prava za koja ta organizacija ima dozvolu za kolektivno ostvarivanje i da li je naknada određena u skladu sa pravilima za određivanje tarife propisanim zakonom, pokazalo se kao neekonomično, necelishodno i loše rešenje. Pored toga, Zavod ima stručnjake koji svojim profesionalizmom, znanjem i iskustvom značajno mogu doprineti pravilnoj primeni Zakona i ostvarivanju ciljeva zbog kojih je Komisija osnovana. Drugo, pravila za određivanje tarife iz člana 170. Zakona o autorskom i srodnim pravima, načelno insistiraju na tome da tarifa mora da bude primerena vrsti i načinu iskorišćavanja autorskog dela, odnosno predmeta srodnog prava. Ona, takođe, predviđaju da se prilikom određivanja tarife uzimaju u obzir tarife kolektivnih organizacija država čiji je bruto društveni proizvod približne vrednosti bruto društvenom proizvodu Republike Srbije. Ovo, pokazalo se, nije dovoljno da se primerenost tarife vrsti i načinu iskorišćavanja autorskog dela, odnosno predmeta srodnog prava, obezbedi. Bez adekvatne analize specifičnosti tržišta na kome korisnici u Srbiji posluju, kao i analize povezanih tržišta od značaja za prihode koje korisnici ostvaruju obavljajući delatnost u kojoj koriste predmete zaštite, ne mogu se izbeći situacije u kojima tarifa, umesto da bude primerena vrsti i načinu iskorišćavanja autorskog dela, odnosno predmeta srodnog prava, raste za 350 ili 550% u situaciji u kojoj tržište na kome korisnici ostvaruju prihod pada 16,5%.

Pored zahteva za izmenu ovog Zakona, ANEM će preduzeti i druge potrebne aktivnosti i iskoristiti sva pravna sredstva, kako bi zaštitio interese svojih članica i svih ostalih emitera, koji su visokim naknadama kolektivnih organizacija dovedeni do ruba egzistencije.

Ovu aktivnost je podržao Civil Rights Defenders

 

Ceo tekst dopisa možete pogledati ovde.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs