Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

06. 11. 2012

SASTANAK ANEMA I RRA

Na predlog ANEM-a, u Beogradu je danas održan sastanak najviših predstavnika RRA i ANEM-a, na kojem se razgovaralo o nizu aktuelnih pitanja za emitere. Među njima su najvažnija bila - pomoć RRA na realizaciji pojedinih odredaba Protokola o saradnji Sokoja i ANEM-a, sugestije ANEM-a za Akt o oglašavanju i sponzorstvu na radiju i televiziji, teška ekonomska situacija u medijskom sektoru i gašenje medija, kao i najavljeno donošenje zakona koji duboko zadire u pitanje finansiranja regulatornih tela, a čije su pojedine odredbe štetne i za regulatore i za elektronske medije.

Jedan od povoda za ovaj sastanak bio je nedavno zaključeni Protokol između Sokoja i ANEM-a, kojim je, po prvi put, predviđena olakšica za emitere koji emituju pretežni deo programa na jednom ili više manjinskih jezika u višenacionalnim sredinama. ANEM je tražio, a Sokoj prihvatio, da ove stanice budu izjednačene sa stanicama civilnog sektora u pogledu visine minimalne naknade (50% od utvrđenih iznosa minimalne naknade), kao i u mogućnostima korišćenja drugih popusta uvtrđenih Protokolom. Kako je za realizaciju ove pogodnosti potrebna odgovarajuća potvrda RRA, na sastanku je danas dogovoren niz daljih koraka na realizaciji ove odredbe Protokola na način koji će biti prihvatljiv i za RRA i za Sokoj i za emitere.

Sugestije ANEM-a za Akt o oglašavanju i sponzorstvu na radiju i televiziji, iz decembra 2011 i jula 2012, takođe su bile predmet razgovora. ANEM ih je uputio RRA-u, kao nadležnom telu, smatrajući da nedostaci postojećeg Zakona o oglašavanju, koji stvaraju emiterima velike probleme u praksi, nameću potrebu da RRA svojim aktom bliže reguliše sva sporna pitanja. Iako je RRA na oba ANEM-ova dopisa reagovao pozitivno, na današnjem sastanku je zaključeno da je ova pravila moguće doneti samo u okvirima postojećeg zakona, čime se situacija u praksi ne bi mnogo promenila i da je pravi put za prevazilaženje ovih problema donošenje novog Zakona o oglašavanju, u skladu sa evropskim standardima i regulativom. RRA je naveo da, u meri u kojoj je to moguće, nastoji da svoje postupanje uskladi sa evropskom regulativom i praksom, ali u granicama važećeg srpskog zakona. Pored navedenog Akta, tema razgovora je bila i izmena Kodeksa o ponašanju emitera, za šta se ANEM odavno zalaže svojim konkretnim sugestijama, ali je takođe konstatovano da je to moguće uraditi na kvalitetan način tek nakon donošenja seta medijskih zakona koje je predvidela Medijska strategija.

Predmet razgovora je bila i teška ekonomska situacija u medijskom sektoru zbog koje emiteri sve više imaju problem sa ispunjavanjem svoje obaveze plaćanja naknade regulatornim agencijama. Predstavnici RRA su naglasili da prilikom pokretanja postupaka za oduzimanje dozvola imaju u vidu da je ekonomska kriza izuzetno pogodila medijski sektor i da vode računa o tome, da je to i bio razlog što su smanjili naknade pre tri godine, i da će nastojati da pronađu način da emiterima olakšaju ispunjavanje obaveze, ali tako da to ne ugrozi funkcionisanje RRA.

Na sastanku je razgovarano i o najavljenom donošenju Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji, iako nije medijski, značajno može uticati na funkcionisanje regulatornih tela, ali i emitera, i to na negativan način. ANEM je najavio da će preduzeti niz aktivnosti kojima će se javno zalagati za brisanje spornih odredaba iz Nacrta ili Predloga tog zakona.

ANEM smatra da su neposredni razgovori sa nadležnim organima pravi put za rešavanje mnogih problema s kojima se u svom svakodnevnom radu susreću i njegove članice i ostali emiteri. Ovaj konstruktivni sastanak je upravo to i potvrdio, a za dalju saradnju između ANEM-a i RRA, pokazana je obostrana zainteresovanost.  

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs