Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

26. 11. 2012

DOPIS ANEMA POVODOM PREDLOGA IZMENA ZAKONA O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA

Nakon saopštenja od 23.11.2012, kojim je zahtevao javnu raspravu o izmenama Zakona o autorskom i srodnim pravima i povlačenje Predloga zakona iz skupštinske procedure, ANEM je danas uputio i dopis svim poslaničkim grupama u Skupštini Srbije, Odboru za kulturu i informisanje, Odboru za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informaciono društvo, kao i nadležnom Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje je pripremilo Predlog tog zakona. 

U svom dopisu, ANEM je od poslanika tražio da ne glasaju za Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima, a od Odbora za kulturu i informisanje i Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informaciono društvo, da svojim mišljenjem predlože Skupštini Srbije da ne usvoji Predlog zakona. Od nadležnog Ministarstva, ANEM je tražio da se ovaj Predlog zakona povuče iz skupštinske procedure i da se omogući javna rasprava i konsultacije sa svim zainteresovanim stranama. ANEM je posebno naglasio da Predlog zakona nije bio na javnoj raspravi, kao i da njime nisu usvojeni neki od predloga za izmene postojećeg zakona, koje je ANEM još u julu ove godine uputio nadležnom Ministarstvu, a od suštinskog su značaja za unapređenje stanja u ovoj oblasti. Ti predlozi se tiču izmena pravila za određivanje tarife iz člana 170. postojećeg Zakona o autorskom i srodnim pravima. Navodeći te svoje predloge, ANEM je ukazao da se u praksi pokazalo da su važeća pravila za određivanje tarife u toj meri nepovoljna za  emitere, da dovode u pitanje njihov opstanak, zbog čega su izmene tih pravila, imajući u vidu da su emiteri jedna od najvažnijih grupa korisnika autorskih dela i predmeta srodnih prava, morale da nađu mesto u ovom Predlogu zakona i to na osnovu prethodno vođene javne rasprave o njima.

U slučaju da Skupština ipak usvoji ovaj Predlog zakona, ANEM će preduzeti druge pravne mere za zaštitu interesa svog članstva i ostalih emitera.

Dopis ANEM-a Odboru za kulturu i informisanje Narodne skupštine Srbije možete pogledati ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs