Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

30. 11. 2012

KOMENTARI ANEMA NA NACRT AKCIONOG PLANA ZA RAZVOJ ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJA

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija je u periodu od 15. novembra do  30. novembra 2012. organizovalo javne konsultacije o Nacrtu akcionog plana za razvoj elektronskih komunikacija 2012 - 2014. Ovim Nacrtom je, između ostalog, obuhvaćen i prelazak sa analognog na digitalno emitovanje TV programa. Njime se utvrđuju konkretne aktivnosti, rokovi za njihovo sprovođenje, indikatori, odgovorne institucije i partneri za njihovu realizaciju.

ANEM je učestvovao u ovim javnim konsultacijama svojim pisanim Komentarima na Nacrt.

U svojim Komentarima, ANEM je najpre istakao da je zadovoljan što ga je Ministarstvo prepoznalo kao partnera u radu okruglih stolova o digitalizaciji, jer ovi skupovi predstavljaju jako bitan forum na kome emiteri mogu da iznesu svoje mišljenje o izazovima u procesu prelaska na digitalno emitovanjeprograma  iz svoje perspektive, što u dosadašnjem toku ovog postupka  nije bio slučaj. Pored toga, ANEM je naveo da je jako zainteresovan da pruži pomoć i podršku aktivnostima na implementaciji dela Akcionog plana koji se odnosi na postupak prelaska sa analognog na digitalno emitovanje. Stoga je predložio i konkretne izmene Nacrta akcionog plana za određene planirane aktivnosti - Usvajanje Plana prelaska na digitalno emitovanje, Izrada projekta distribucione mreže i Realizacija distribucione mreže i Izrada poslovnog modela ETV koji se odnosi na proces digitalizacije. Naime, ANEM je tražio da za sve nevedene aktivnosti u Akcioni plan, u koloni Partner, bude uneto da će se ove aktivnosti sprovoditi uz obavljanje konsultacija sa nacionalnim emiterima i ANEM-om, kao reprezentativnim udruženjem emitera, koje, pored jednog nacionalnog, okuplja regionalne i lokalne emitere širom Srbije, navodeći da su te aktivnosti od izuzetnog značaja za emitere i da stoga moraju i oni biti uključeni u njihovu realizaciju. Pored toga, ANEM je predložio da Plan prelaska na digitalno emitovanje usvoji Vlada Srbije, a ne Ministarstvo, kako je predloženo, zbog važnosti dokumenta i odgovornosti koje sa sobom nosi, što je u skladu i sa Strategijom prelaska sa analognog na digitalno emitovanje i sa praksom evropskih zemalja. Za sve svoje predloge ANEM je dao odgovarajuću argumentaciju.

Svoje pisane Komentare na Nacrt akcionog plana za razvoj elektronskih komunikacija ANEM je dostavio nadležnom Ministarstvu 30.11.2012.

Komentare ANEM-a možete pogledati ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs