Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

15. 12. 2012

AMANDMANI NA PREDLOG ZAKONA O JAVNIM PREDUZEĆIMA

Vladinim Predlogom zakona o javnim preduzećima, koji se početkom decembra našao pred poslanicima Narodne skupštine, definisano je da je javno preduzeće - preduzeće koje obavlja delatnost od opšteg interesa, a koje osniva Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, dok je članom 2, kao delatnost od opšteg interesa u smislu ovog zakona određena i delatnost informisanja. Medijski zakoni i Medijska strategija, međutim, definišu da osnivač javnih glasila ne može biti ni neposredno, ni posredno, država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili delimično u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda, a propisuju i obaveznu privatizaciju već postojećih javnih preduzeća u oblasti informisanja, odnosno izlazak države iz vlasništva u medijima.

Protiveći se ovakvom rešenju u Predlogu zakona o javnim preduzećima, ANEM je tokom decembra sproveo niz zajedničkih aktivnosti sa partnerima iz Medijske koalicije (NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres).

Smatrajući da odredba čl.2 Predloga zakona omogućava opstanak postojećih, odnosno, osnivanje novih javnih preduzeća u oblasti informisanja, što je u direktnoj suprotnosti sa važećim medijskim zakonima i sa Medijskom strategijom, Medijska koalicija je, nakon zajedničkog saopštenja kojim se usprotivila takvom rešenju, dostavila nadležnom Ministarstvu i skupštinskom Odboru svoje konkretne amandmane na Predlog zakona:

  • Amandman 1: „Iz stava 1 člana 2 Predloga zakona, brise se reč ‘informisanja'".
  • Amandman 2: „U prelaznim i završnim odredbama Predloga zakona, dosadašnji članovi 69. i 70. postaju članovi 70. i 71, a dodaje se novi član 69. koji glasi: ‘Odredbe ovog zakona primenjuju se i na neprivatizovana javna preduzeća u oblasti informisanja, do njihove privatizacije u skladu sa propisima kojima se reguliše javno informisanje'".

Ovim amandmanima se traži brisanje delatnosti informisanja iz delatnosti od opšteg interesa u smislu ovog zakona, čime se onemogućava osnivanje novih javnih preduzeća u oblasti informisanja, kao i opstanak postojećih, dok se samo kao prelazno rešenje predviđa da se odredbe zakona primenjuju i na neprivatizovana medijska javna preduzeća do njihove privatizacije.

O svojim amandmanima, Medijska koalicija je obavestila i javnost zajedničkim saopštenjem. Ove amandmane je prihvatila i podržala i Asocijacija medija. Nakon podnošenja amandmana, Medijska koalicija i Asocijacija medija su pozvane na sednicu Skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, na kojoj su obaveštene od predstavnika Administrativnog odbora Skupštine da su predlozi medijskih udruženja u potpunosti prihvaćeni i da je Vlada uputila amandmane nadležnom skupštinskom Odboru kojim će ispraviti uočene nedostatke Predloga zakona o javnim preduzećima. Nakon sednice Odbora, sva medijska udruženja su izdala zajedničko saopštenje.

Prema poslednjim informacijama, Skupština je prihvatila amandmane i danas usvojila Predlog zakona o javnim preduzećima koji je u skladu sa zahtevima medijskih udruženja.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs