Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

24. 12. 2012

AMANDMAN NA PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA

Radna verzija Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika bila je na javnoj raspravi do 5.11.2012. ANEM je u raspravi učestvovao svojim pisanim komentarima, odnosno, predlozima za izmene tog teksta zakona, kojima je tražio dekriminalizaciju klevete i uvrede i zadržavanje stava 3 člana 138 važećeg Krivičnog zakonika, kojim se i novinarima obezbeđuje povećana zaštita u slučaju pretnji u vezi s poslom koji obavljaju. O tim predlozima, ANEM je obavestio i javnost svojim saopštenjem.

Posle javne rasprave, Ministarstvo pravde i državne uprave je odlučilo da dekriminalizuje klevetu, ali je u Nacrtu i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika ostala odredba kojom se briše stav 3 člana 138. Krivičnog zakonika.

Smatrajući da se moraju uvažiti specifičnosti poziva i opasnosti koje sa sobom nosi novinarska profesija i da ne postoje opravdani razlozi za brisanje stava kojim se novinaru, zbog značaja profesije koju obavlja, garantuje veća zaštita u odnosu na lica koja ne obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti javnog informisanja, ANEM je sa partnerima iz Medijske koalicije (NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres) preduzeo zajedničke aktivnosti kako bi sprečili brisanje ove odredbe Krivičnog zakonika u odnosu na novinare.

Medijska koalicija se obratila nadležnom Ministarstvu pravde i državne uprave i Skupštini i predložila amandman na član 13. Predloga zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji glasi:

„Član 13. Predloga zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika menja se i glasi:

U članu 138, stav 3 menja se i glasi:

(3) Ko delo iz stava 1. ovog člana učini prema licu koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina".

Ovim amandmanom, Medijska koalicija je, ne ulazeći u razloge brisanja kvalifikovanog oblika krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti za druga lica iz stava 3 člana 138 Krivičnog zakonika, zatražila da se zadrži kvalifikovani oblik ovog krivičnog dela u odnosu na novinare, kojim im se obezbeđuje povećana zaštita. Medijska koalicija je navela da to smatra neophodnim iz sledećih razloga: zbog činjenice da su novinari često meta napada i pretnji, a da najčešće izostaje adekvatna reakcija povodom tih pretnji, dok učinioci tih napada i pretnji retko bivaju pronađeni, ili osuđeni, a i kada se procesuiraju, izriču im se kazne na granici zakonskog minimuma ili čak i ispod njega, a naročito zbog činjenice da bi, ukoliko bi ova odredba izostala, minimalna zaprećena kazna za pretnje novinarima bila četvorostruko ublažena, što bi moglo stimulativno delovati na izvršioce pretnji i dodatno ugroziti bezbednost i položaj novinara.

Prema poslednjim informacijama, zahtev Medijske koalicije je uvažen, pa je zadržan stav 3 člana 138 Krivičnog zakonika, ali u nešto modifikovanom obliku, zbog usaglašavanja visine kazni sa kaznama za neka druga krivična dela. Naime, njime je predviđena povećana zaštita licima koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti javnog informisanja u slučaju pretnji u vezi s poslom koji obavljaju, kao i nekim drugim licima, sa zaprećenom kaznom zatvora učiniocima tih pretnji od 6 meseci do 5 godina. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs