Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

14. 12. 2012

UČEŠĆE U JAVNOJ RASPRAVI O NACRTU IZMENA ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi trajala je do 15.12.2012. ANEM je u saradnji sa partnerima iz Medijske koalicije (NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres) učestvovao u toj raspravi zajedničkim pisanim komentarima i sugestijama, koje su 14.12.2012. dostavljene nadležnom Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

U svojim komentarima i sugestijama, Medijska koalicija je ukazala da postoji potreba da se ovaj Nacrt zakona dopuni, odnosno, da se važeći Zakon u još nekim delovima izmeni, jer su pojedine odredbe u važećem Zakonu u suprotnosti sa usvojenim strateškim aktima iz oblasti javnog informisanja, kao i sa odgovarajućim zakonima iz ove oblasti.

Navodeći konkretne odredbe važećih medijskih zakona i Medijske strategije, Koalicija je ukazala da iz njih proizilazi nesporno strateško opredeljenje i zakonska potpora zahtevu da se država povuče iz vlasništva u javnim glasilima (naročito elektronskim), kao i da Strategija predviđa jasnu i nedvosmislenu primenu pravila o kontroli državne pomoći i u oblasti javnog informisanja, a od 1.1.2012. primenu Zakona o kontroli državne pomoći i na oblast javnog informisanja, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU. Takođe, ukazano je da je neophodno ustanoviti princip da se sva pitanja koja se tiču funkcionisanja medija uređuju medijskim zakonima, jer je praksa pokazala da je loše to što se odredbe o medijima nalaze u velikom broju zakona koji nisu međusobno usklađeni i da to ozbiljno urušava princip jedinstva pravnog poretka.

Polazeći od navedenog, Medijska koalicija je predložila da se iz važećeg Zakona o lokalnoj samoupravi izbrišu odredbe koje lokalnim samoupravama omogućavaju osnivanje radio i TV stanica na jezicima nacionalnih manjina, a da se zakonom definiše da svoju obavezu da se staraju o javnom informisanju od lokalnog značaja i obezbeđuju uslove za javno informisanje na srpskom jeziku i jeziku nacionalnih manjina koji se koriste na teritoriji opštine, lokalne samouprave ispunjavaju u skladu sa propisima kojima se uređuju oblast javnog informisanja i kontrola državne pomoći.

Sugestije možete pogledati ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs