Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

08. 02. 2013

Novi Protokol o saradnji ANEM-a i Sokoja

Nakon pregovora vođenih u decembru i januaru, ANEM je 4.2.2013. potpisao sa Sokojem Protokol o saradnji, kojim su radio i TV stanicama omogućeni popusti za plaćanje minimalne naknade za korišćenje muzičkih autorskih dela za 2013. godinu. Prоtоkоl će stupiti na snagu osmog dana od dana оbјаvlјivanja u Službеnоm glаsniku Rеpublikе Srbiје. Protokol se primenjuje na sve radio i TV stanice koje plaćaju minimalnu naknadu. Potpisivanje ovog Protokola su podržali - RAB Srbija, Udružene radio televizijske stanice Srbije i Grupacija radiodifuznih organizacija Privredne komore Srbije.

Novim Protokolom, u odnosu na prošlogodišnji, omogućen je još viši popust na iznose minimalnih naknada, tako da on u 2013. godini iznosi 60% u odnosu na važeću tarifu. Popust se, kao i prošle godine, primenjuje preko regionalnih popusta, tamo gde su oni utvrđeni Tarifom, tako da će stanice naknadu moći da plaćaju s popustom u odnosu na osnovnu tarifu u visini od 60% u Beogradu i Novom Sadu, 64% u Vojvodini, 68% u zapadnoj i centralnoj Srbiji i čak 72% u istočnoj i južnoj Srbiji. Maksimalan iznos popusta, kumulativno obračunat po svim osnovama, je 75%. Stanice civilnog sektora, kao i lokalne stanice koje pretežni deo programa emituju na jednom ili više manjinskih jezika (uz potvrdu RRA) naknadu će moći da plaćaju s popustom u odnosu na osnovnu tarifu u visini od 75%. Dogovorene popuste će moći da koriste sve stanice, bez obzira na eventualno postojanje starih dugova ili čak i sporova sa Sokojem.

Uslovi, koji moraju biti ispunjeni da bi se koristio popust, su:

  1. da stanica ima zaključen ugovor sa Sokojem;
  2. da umanjenu naknadu isplati u celini do roka predviđenog predračunima, koji neće biti kraći od 15 dana od ispostavljanja predračuna; 
  3. da redovno dostavlja popise emitovanih muzičkih dela u formi koju propisuje Sokoj - za period od 1.1.2013. - 31.3.2013, u elektronskoj formi na adresu it@sokoj.rs, a za period počev od 1.4.2013, pa nadalje, isključivo na način koji omogućava portal Sokoja (http://ems.sokoj.rs).

U predračunima će, pored iznosa pune naknade, biti označen i iznos umanjene naknade i rok za njeno plaćanje, a po isteku navedenog roka stanica nema pravo na popust.

Sokoj će do 31.3.2013. organizovati besplatne obuke za korišćenje svog portala. ANEM i Sokoj će pratiti i razmatrati rezultate obuke i primene portala, kako bi se eventualni problemi u njegovom korišćenju bez odlaganja otklanjali.

Protokolom su još jednom produženi i rokovi za plaćanje naknade za drugu polovinu prošle godine, tako da će naknada za treći kvartal 2012. godine moći će da se plati do 15. aprila, a za četvrti kvartal  - do 1. avgusta ove godine.

Stanice koje imaju dugove iz prethodnog perioda, imaju mogućnost da, na svoj zahtev, pojedinačno sa Sokojem zaključe sporazume na osnovu kojih će dugove nastale zaključno sa 30.6.2012. moći da izmire u najviše 5 mesečnih rata i to:

  • za neutužena potraživanja - iznos duga bez popusta predviđenih Protokolom i bez kamate
  • za utužena potraživanja - utužen iznos, uvećan za sudske troškove, uz otpis 50% kamate na utužene iznose, pod uslovom da stanica zaključi i sporazum o izmirenju neutuženog duga.

Protokolom je predviđeno da se on primenjuje na obračun minimalne naknade za period od 1.1.2013. do 31.12.2013, odnosno do postizanja sporazuma o Tarifi ukoliko bude postignut pre isteka važenja Protokola. ANEM će nastaviti da se zalaže da 2013. godina bude iskorišćena za dalje pregovore koji treba da dovedu do potpuno nove i realnije tarife.

Protokol pogledajte ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs