Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

15. 07. 2013

ANEM O NACRTU AKCIONOG PLANA UZ STRATEGIJU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

Ministarstvo pravde i državne uprave objavilo je na svom sajtu Nacrt akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije 2013-2018, na koji su svi zainteresovani mogli da daju svoje komentare do 20. jula 2013. Pored toga, Ministarstvo je organizovalo 15. jula 2013. g. u Beogradu javnu raspravu o ovom dokumentu.

Smatrajući da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta za napredak društva, ANEM je učestvovao u javnoj raspravi o ovom dokumentu, kako svojim pisanim komentarima koje je dostavio Ministarstvu 12. jula 2013, tako i učešćem na navedenoj javnoj raspravi u Beogradu.

U svojim pisanim komentarima, ANEM se bavio delom Nacrta akcionog plana koji se odnosi na prioritetnu oblast 3.9. - MEDIJI. U opštim komentarima i sugestijama, ANEM je istakao da pojedine mere i aktivnosti koje se odnose na oblast medija nisu u saglasnosti sa Medijskom strategijom, a posebno sa planiranim usvajanjem medijskih zakona, zbog čega je neophodno ili obrisati ili preformulisati pojedine mere, kako bi ova dva strateška dokumenta bila međusobno usklađena. U konkretnim sugestijama, ANEM je naveo sledeće:

a)      za meru 3.9.1.1, koja se odnosi na usklađivanje propisa kojima se reguliše medijska koncentracija i transparentnost medijskog vlasništva sa pravilima EU, a koja kao aktivnost predviđa utvrđivanje predloga zakona koji regulišu oblast javnog informisanja i oblast elektronskih medija u roku od 6 meseci od stupanja na snagu Akcionog plana i formiranje Radne grupe u koju će ulaziti predstavnici raznih ministarstava i Agencije za borbu protiv korupcije – da je nepotrebna, jer je praktično već ostvarena, s obzirom da je Radna grupa Ministarstva kulture i informisanja formirana još krajem prošle godine i da je završila nacrte oba zakona, koji će biti usvojeni mnogo pre rokova koje predviđa Akcioni plan;

b)        za meru 3.9.1.2, koja predviđa formiranje i redovno ažuriranje javne baze podataka/registra o medijima (vlasničkoj strukturi) – da Registar javnih glasila već postoji i da ga vodi Agencija za privredne registre, a da je Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima predvideo niz novih odredaba o registru koje su urađene u saradnji sa Agencijom za privredne registre i u velikoj meri u skladu sa Medijskom strategijom; da je nejasno da li ova mera podrazumeva formiranje još nekog registra, u kom slučaju njegova svrha nije jasna, s obzirom da će se svi bitni podaci već nalaziti u navedenom Registru;

c)         za meru 3.9.1.3, koja podrazumeva usvajanje Izmena zakona o javnim preduzećima s ciljem zabrane komercijalnog oglašavanja i sponzorstva javnim preduzećima i privrednim društvima u kojima država ima udeo u vlasništvu, a koja su monopolisti – da je ovu meru potrebno preformulisati tako da ne bude usmerena na zabranu oglašavanja što bi bilo u suprotnosti sa Zakonom o oglašavanju, već da se odnosi na zabranu svakog oblika neposrednog finansiranja medija od strane bilo kog javnog preduzeća ili drugih organizacija koje se finansiraju iz javnih prihoda, s tim da je oglašavanje dopušteno pod uslovima i na način koji predviđa Zakon o oglašavanju; takođe, da bi bilo dobro uvesti mehanizme kontrole poštovanja pravila o oglašavanju, kako bi se sprečilo favorizovanje pojedinih medija prilikom oglašavanja javnih preduzeća;

d)        za meru 3.9.1.4, koja se odnosi na usklađivanje odredaba domaćih propisa kojima se omogućava finansiranje pojedinih medija iz državnog budžeta, na svim nivoima vlasti, sa pravnim tekovinama EU –  s obzirom da već postojeća regulativa, uključujući i medijske zakone čije se usvajanje očekuje, reguliše ovo pitanje u skladu sa pravnim tekovinama EU, mera bi trebalo da se preformuliše tako da se odnosi, ne na usklađivanje, već na doslednu primenu već postojećih propisa o kontroli državne pomoći i u medijskoj sferi, na svim nivoima vlasti; takođe, kao specifičnu meru treba predvideti ojačavanje kapaciteta Komisije za kontrolu državne pomoći.

Sve navedene pisane komentare, predstavnik ANEM-a je obrazložio i na javnoj raspravi u Beogradu, predlažući da se prilikom formulisanja konačnog predloga Akcionog plana uzmu u obzir ANEM-ove preporuke, kao i da se obave konsultacije sa nadležnim ministarstvom za medije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs