Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

28. 06. 2013

POSLEDNJE PRIMEDBE NA NACRT ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA

Nakon javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima koja je završena u martu 2013, nadležno ministarstvo je razmatralo dobijene komentare i nastavilo proces konsultacija sa državnim organima i telima, na osnovu čega je uradilo izmene Nacrta i dostavilo ga Radnoj grupi na mišljenje.  Kao predstavnik Medijske koalicije (ANEM, UNS, NUNS, NDNV i Lokal pres) u Radnoj grupi, Saša Mirković, predsednik ANEM-a, Ministarstvu kulture i informisanja je dostavio primedbe Koalicije na poslednju verziju Nacrta i konkretne predloge za izmene i dopune pojedinih članova Nacrta.

Kako neki  važni predlozi Medijske koalicije nisu bili uvaženi ni u poslednjoj verziji Nacrta, Koalicija je i ovog puta insistirala na sledećem i tražila:

1. U poglavlju IV Nacrta, koje se odnosi na sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja: propisivanje minimuma budžetskih sredstava (2% od ukupnih budžetskih sredstava na godišnjem nivou) koja će biti opredeljena za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, na svim nivoima (republika, pokrajina i lokalna samouprava); bliže definisanje kriterijuma „poštovanje profesionalnih i etičkih medijskih standarda“ za ocenjivanje projekata – prihvatanje nadležnosti samoregulatornog tela i sistema nezavisne verifikacije tiraža (za štampane medije) i postupanje u skladu sa odlukama RRA (za elektronske medije); uniformno propisivanje bližih pravila za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja podzakonskim aktom nadležnog ministarstva koja će se primenjivati bez obzira na nivo vlasti koji dodeljuje sredstva; u kaznenim odredbama – propisivanje prekršajne odgovornosti za odgovorno lice u organu javne vlasti za postupanje suprotno odredbama zakona koje se odnose na sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja;

2. U poglavlju V Nacrta – Mediji: jasnije definisanje prava koje je u pravnom prometu („pravo na izdavanje konkretnog medija“, umesto „programske i uređivačke koncepcije“)

3. U poglavlju VII – Javnost podataka o medijima i registar: ovo poglavlje treba urediti u skladu sa sugestijama Agencije za privredni registar, uz neznatnu izmenu koja se odnosi na preciznije definisanje svrhe registra;

4. U poglavlju VIII – Zaštita medijskog pluralizma: preciziranje vremenskog perioda za utvrđivanje objedinjavanja; preciznije definisanje nadležnosti ministarstva i regulatornog tela (RRA) u ovoj oblasti;

5. U poglavlju XXIII – Prelazne i završne odredbe: konkretno propisivanje modela privatizacije medija, bez davanja ovlašćenja Agenciji za privatizaciju da bira model; jasno definisanje datuma obaveznog okončanja privatizacije medija (31.12.2014.), nakon kog se neprivatizovani mediji brišu iz registra; zakonsko propisivanje zabrane finansiranja medija iz javnih prihoda počev od 1.1.2014, izuzev u skladu sa odredbama o projektnom finansiranju, za koje mogu da konkurišu tokom 2014.g i neprivatizovani mediji; u skladu sa strateškim opredeljenjem i zakonskim rešenjima o zabrani posrednog ili neposrednog vlasništva ili učešća države u vlasništvu u medijima, jasno utvrđivanje prestanka važenja konkretnih odredaba drugih zakona koje su u koliziji sa ovim zakonom, uključujući i odredaba Zakona o JP TANJUG.

I ove primedbe i sugestije na Nacrt zakona, kao i sve ranije, uradio je pravni tim ANEM-a, za potrebe Medijske koalicije. 

Poslednje primedbe Medijske koalicije na Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima pogledajte ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs