Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

17. 07. 2013

MEDIJSKA ZAJEDNICA NA SEDNICI ODBORA ZA KULTURU I INFORMISANJE

Nakon ANEM-ovog monitoring okruglog stola, održanog 10.7.2013, na kom se diskutovalo i o zastoju medijske reforme u Srbiji, a kojem je prisustvovala i sekretar Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine, na sednicu ovog Odbora, 17. jula, pozvani su i predstavnici medijske zajednice.

Odbor je na sednici razmatrao Informaciju o radu Ministarstva kulture i informisanja za period april-jun 2013. godine, a diskutovano je i o izradi medijskih zakona. Prema informacijama iz Ministarstva, Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima je poslat drugim ministarstvima na mišljenje a očekuje se da će njegovo usvajanje biti u septembru, Nacrt zakona o elektronskim medijima je spreman za javnu raspravu za kraj avgusta, dok Nacrt zakona o javnim servisima još nije završen.

Medijska zajednica, koju su predstavljali predstavnici ANEM-a, UNS-a, NUNS-a i Asocijacije medija, ponovila je zamerke zbog kašnjenja usvajanja zakona koje ugrožava ostvarivanje Medijske strategije, kao i ključne primedbe na Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima koje se tiču nedostataka zakonskih rešenja o projektnom finansiranju, medijskoj koncentraciji, registru, privatizaciji, i odnosa ovog zakona sa drugim zakonima čije su odredbe u koliziji sa njegovim odredbama. Predstavnici medijske zajednice su naveli da će svoje primedbe i sugestije dati i na konačan tekst Predloga zakona, nakon što bude bio poznat, i da će se i u skupštinskoj proceduri javno zalagati za njihovo usvajanje i poboljšanje zakonskih rešenja.  

Predstavnici ANEM-a su govorili o posledicama probijanja rokova za donošenje medijskih zakona na medijske reforme i opstanak medija, i o nedostacima Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima. Posebno su ukazali na nedostatke odredaba Nacrta: o projektnom finansiranju, ističući neophodnost uniformnog propisivanja pravila koja će se primenjivati bez obzira ko je davalac pomoći, kako bi se izbegla različita praksa, naročito na lokalu, i zloupotreba državne pomoći kao sredstva za vršenje uticaja na medije, a istakli su i važnost jasnog zakonskog utvrđivanja datuma od kog je zabranjeno direktno budžetsko finansiranje medija; o privatizaciji medija, naročito ukazujući na neophodnost propisivanja modela privatizacije i obavezujućeg roka za njeno okončanje; o medijskoj koncentraciji, gde je potrebno jasno precizirati u kojim situacijama je za ovo pitanje nadležno ministarstvo za oblast javnog informisanja, a u kojim regulatorno telo (RRA); posebno su istakli neophodnost postojanja prelaznih odredaba ovog zakona kojima se utvrđuje prestanak važenja konkretnih odredaba drugih zakona – koje su u direktnoj koliziji sa Strategijom i ovim Nacrtom jer omogućavaju vlasništvo države u medijima. 

 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs