Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

31. 10. 2013

KOMENTARI ANEMA NA NACRT ZAKONA O JAVNIM MEDIJSKIM SERVISIMA

ANEM je 31.10.2013. godine dostavio Ministarstvu kulture i informisanja svoje komentare na Nacrt zakona o javnim medijskim servisima, kao prilog javnoj raspravi o tom Nacrtu.

U komentarima ANEM-a date su i opšte primedbe na Nacrt zakona i konkretni predlozi za izmene odredaba Nacrta, sa obrazloženjem.

Opšte primedbe ANEM-a na Nacrt zakona:

  • Stav ANEM-a je da model finansiranja određuje da li će zakon koji se odnosi na javne medijske servise biti dobar legislativni tekst ili ne. Opredeljenje u Nacrtu - da u narednih dve godine budžet Republike Srbije bude osnovni izvor finansiranja javnih servisa a da se u potpunosti odustane od pretplate kao izvora finansiranja, ANEM smatra lošim, jer je u direktnoj suprotnosti sa Medijskom strategijom, kao i evropskom regulativom i praksom i može imati brojne negativne posledice na funkcionisanje, nezavisnost i ispunjavanje funkcije i obaveza javnog servisa.
  • Način učešća javnosti u radu javnog servisa nije adekvatno rešen. Prema odredbama Nacrta, Programski savet, kao organ koji se stara o zadovoljavanju interesa javnosti u pogledu programskog sadržaja i spona je između javnog servisa i javnosti, drugorazredni je organ sa nejasnom funkcijom i nadležnostima, pri čemu se kontakt sa javnošću svodi na organizovanje javne rasprave, jednom godišnje i to samo u trajanju od 15 dana. Pored toga, u Nacrtu nisu do kraja otklonjene mogućnosti političkog uticaja na izbor članova Saveta, što takođe može imati negativan uticaj na rad i ostvarivanje funkcije ovog organa. Prava reforma bi bila ukidanje ovog tela i veće otvaranje javnog servisa prema javnosti i to od transparentnosti finansiranja do pravih javnih rasprava koje bi imale za cilj da utiču na kvalitet programskih sadržaja. U ovakvom obliku, radi se manje-više o istom sistemu koji i sada postoji u Zakonu o radiodifuziji (Programski odbor) sa neznatnim poboljšanjima.
  • Odredbe o oglašavanju na programima javnog servisa su postavljene samo na osnovnom nivou. Stoga, regulisanje tog pitanja ili treba prepustiti Zakonu o oglašavanju, čime bi se spečila pravna nesigurnost i konfuzija uzajamnog odnosa tri zakona koja bi sadržala odredbe o oglašavanju na javnom servisu (Zakon o elektronskim medijima, Zakon o javnim medijskim servisima i Zakon o oglašavanju) ili ovaj Nacrt treba dopuniti brojnim odredbama, uključujući i odredbe o ograničenjima oglašavanja na javnom servisu, imajući u vidu da je prvenstvena funkcija javnog servisa da ostvaruje javni interes u oblasti javnog informisanja, a ne da pruža komercijalnu uslugu kakvo je oglašavanje.

Konkretni predlozi ANEM-a za izmene Nacrta odnose se na: regulisanje pitanja oglašavanja na javnom servisu Zakonom o oglašavanju a ne ovim zakonom; brisanje odredbe koja javne servise oslobađa plaćanja dela troškova distribucije i multipleksiranja, jer je to u suprotnosti sa Strategijom prelaska sa analognog na digitalno emitovanje TV programa i komercijalne emitere dovodi u nepovoljniji položaj; proširenje kruga lica koja ne mogu biti članovi Upravnog odbora javnog servisa zbog mogućeg sukoba interesa.

Komentare ANEM-a pogledajte ovde.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs