Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

20. 12. 2013

KOMENTARI ANEMA NA IZMENE ZAKONA O ELEKTRONSKIM KOMUNIKACIJAMA

Učestvujući u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama, ANEM je 20. decembra 2013. dostavio Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija svoje pisane komentare na Nacrt zakona.

U opštim primedbama ANEM je istakao da su u Nacrtu zakona izostale odredbe koje bi regulisale mehanizme za obezbeđivanje nezavisnosti i profesionalizma regulatornog tela za elektronske komunikacije (RATEL), te je tako propuštena prilika da se oblast elektronskih komunikacija uskladi sa evropskim regulatornim okvirom iz 2009, koji upravo to potencira. ANEM je naveo da je to usklađivanje moralo biti urađeno naročito zato što je nizom spornih odredaba nekoliko zakona koji ne uređuju oblast elektronskih komunikacija ugrožena nezavisnost RATELA-a, posebno finansijska, što dovodi u pitanje ostvarivanje njegovih funkcija kao regulatora, a da na taj problem godinama unazad ukazuju i izveštaji Evropske komisije o napretku Srbije i da je to pitanje od velikog uticaja na proces pridruživanja Srbije EU. ANEM je tražio od Ministarstva da preduzme odgovarajuće regulatorne mere potrebne za usklađivanje drugih zakona sa Zakonom o elektronskim komunikacijama, koje su usmerene na obezbeđivanje i zaštitu finansijske nezavisnosti regulatora u oblasti elektronskih komunikacija. Pored toga, ANEM je tražio da Ministarstvo preduzme odgovarajuće regulatorne mere potrebne za uklanjanje regulatornih prepreka za davanje ovlašćenja inspekcijskog nadzora RATEL-u, koji ima sve neophodne kapacitete za to, smatrajući da je za efikasniju borbu protiv nelegalnog emitovanja, koje i dalje u velikoj meri ugrožava rad legalnih emitera, važno da se kontrolna i inspekcijska funkcija spoje u jednoj instituciji.

U konkretnim primedbama, ANEM je naveo svoje predloge za izmene i dopune pojedinih članova Nacrta, kao i predloge za dopunu Nacrta zakona dodatnim izmenama važećeg Zakona o elektronskim komunikacijama.

U pogledu predloženih izmena Zakona o elektronskim komunikacijama (ZEK) koje se odnose na odredbe kojima se reguliše zadržavanje podataka, što je od značaja i za poverljivost novinarskih izvora informacija, ANEM je načelno podržao predložene izmene člana 128. ZEK-a u članu 18. Nacrta, ali je i sugerisao određene korekcije tog člana. ANEM je podržao izmene kojima se propisuje da pristup zadržanim podacima nije dopušten bez pristanka korisnika a da je odstupanje od tog pravila moguće samo na određeno vreme i na osnovu odluke suda, ali je predložio uži krug razloga iz kojih je to moguće - samo ako je to neophodno radi vođenja krivičnog postupka ili zaštite bezbednosti Republike Srbije; takođe, ANEM je predložio da se međunarodni standardi, u skladu s kojima operatori zadržavaju podatke, preciziraju - da su to međunarodni tehnički standardi koji se odnose na zadržane podatke (ETSI, CENELEC, ITU isl);pored toga, ANEM je tražio i skraćenje roka za čuvanje zadržanih podataka (sa 12 meseci na 6 meseci).

U članu 20. Nacrta zakona, kojim se uvodi novi član 130a ZEK-a, ANEM je predložio korekciju kojom se evidencija o zahtevima za pristup zadržanim podacima utvrđuje kao obaveza operatora koji zadržavaju podatke i državnih organa koji pristupaju tim podacima, a ne ovlašćenje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti; ANEM  je takođe predložio da se utvrdi i obaveza operatora i državnih organa da tu evidenciju dostavljaju Povereniku koji je objavljuje na svojoj Internet stranici. Time se ne ograničavaju ovlašćenja Poverenika a istovremeno se postiže i veća transparentnost procesa zadržavanja podataka.

ANEM je predložio i dopunu Nacrta zakona - dodatnu izmenu važećeg Zakona o elektronskim komunikacijama koja se odnosi na preciziranje odredaba o Obavezi prenosa („Must Carry") u članu 101, radi usklađivanja odredaba tog zakona sa Zakonom o elektronskim medijima i Zakonom o javnom informisanju, čije se usvajanje očekuje.

ANEM je, takođe kao dopunu Nacrta zakona, predložio dodatnu izmenu važećeg zakona - brisanje pojedinih odredaba ZEK-a (stav 3. i 4. člana 7; stav 2. člana 8) koje ograničavaju nezavisnost regulatora iz oblasti elektronskih komunikacija time što RATEL tretiraju kao javnu agenciju koja vrši poverene poslove i nad čijim radom nadležno ministarstvo vrši nadzor. ANEM smatra da bi nezavisni regulator morao da bude prepoznat kao sui generis telo, koje ne ulazi u sistem državne uprave i nije javna agencija, u smislu Zakona o javnim agencijama, i koje mora da ima izvorna, a ne poverena ovlašćenja. 

KOMENTARE ANEMA PROČITAJTE OVDE

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs