Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

31. 12. 2013

PREDLOZI ANEMA ZA IZRADU NOVE STRATEGIJE RADIODIFUZIJE U REPUBLICI SRBIJI

Imajući u vidu da se važeća Strategija razvoja radiodifuzije u Republici Srbiji odnosi na period do 2013. godine, da je doneta još 2005. godine a da je u međuvremenu došlo do promena na medijskom tržištu i u medijskom okruženju u Srbiji, kao i do razvoja novih tehnologija za distribuciju medijskih sadržaja, da je doneta Medijska strategija, da predstoji skoro usvajanje seta novih medijskih zakona, kao i digitalizacija zemaljske televizije, ANEM je uradio i 31.12.2013. dostavio RRA svoje pisane predloge za izradu nove Strategije radiodifuzije (elektronskih medija) u Republici Srbiji.  

Za definisanje preporuka za izradu nove Strategije, ANEM je pošao od analize regulatornog okvira za elektronske medije, navodeći propise/dokumente koji čine važeći pravni okvir u Srbiji (uzimajući u obzir i javno dostupne nacrte novih medijskih zakona), ali i u Evropi, kao i to šta se svakim od njih  konkretno reguliše. Pored toga, u dokumentu je data i ocena ostvarenosti Strategije razvoja radiodifuzije do 2013. godine, polazeći od osnovnih oblasti koje je RRA Strategijom utvrdila kao osnovne ciljeve/pravce razvoja radiodifuzije u Srbiji. Pri tom, za svaku od tih oblasti, kojih ima 9 (deseta se odnosi na tada postojeće stanje u oblasti radiodifuzije), a to su: transformacija Javnog preduzeća Radio-televizija Srbije i finansiranje javnih servisa; utvrđivanje broja i vrste emitera u Republici Srbiji; privatizacija elektronskih medija čiji su osnivači lokalne samouprave; komercijalna radiodifuzija - uslovi za izdavanje dozvola, kriterijumi za izdavanje dozvola i visina naknade za emitovanje programa; kablovski i satelitski sistemi; digitalna radiodifuzija; nadzor nad radom emitera; jedinstveni emisioni sistem; delatnost RRA na unapređenju postojeće regulative, ANEM je dao pojedinačnu ocenu ostvarenosti, uzimajući u obzir ono što je Strategijom bilo predviđeno kao cilj i ono što predstavlja sadašnju situaciju u toj oblasti. Na osnovu ocene ostvarenosti ciljeva Strategije, ANEM je dao i osnovne smernice za izradu nove Strategije. One se odnose na rešavanje nasleđenih problema i na dalji razvoj sektora elektronskih medija. U okviru preporuka za rešavanje problema, ANEM je dao sugestije koje se odnose na javne servise (finansiranje, računovodstveno razdvajanje i revizija, nezavisnost uređivačke politike i transparentnost, reorganizacija i racionalizacija ustanova javnog medijskog servisa) i na privatizaciju preostalih elektronskih medija u javnoj svojini. U delu koji se odnosi na razvoj sektora, ANEM je dao preporuke za unapređenje regulatornog okvira, za komercijalne emitere (pružaoce medijske usluge), transparentnost vlasništva i medijsku koncentraciju; digitalizaciju zemaljske televizije, kreiranje tehnološki neutralnog okvira za pružanje medijskih usluga bez obzira na platformu i regulaciju, samoregulaciju i koregulaciju.  ANEM je posebno naglasio da Strategija mora predvideti: obavezu RRA da kontinuirano prati i analizira politiku utvrđenu Strategijom, uzimajući u obzir i predloge pružalaca medijskih usluga; obavezu da se utvrđena politika razvoja preispituje najmanje jednom u četiri godine donošenjem nove Strategije, a po potrebi i u kraćim rokovima;  obavezu RRA da se prilikom donošenja strateških akata sprovode javne rasprave i konsultuje što veći broj relevantnih mišljenja; obavezu izrade Akcionog plana kao sastavnog dela Strategije, koji bi jasno precizirao zadatke u ostvarivanju strateških ciljeva.

 Ovu aktivnost podržao je Civil Rights Defenders.

PREDLOGE ANEMA POGLEDAJTE OVDE.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs