Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktivnosti javnog zalaganja

30. 11. 2014

ANEM najavio seminare o primeni novih medijskih zakona

press conf
press conf
press conf
ANEM je 27. novembra 2014. održao u Beogradu konferenciju za štampu povodom serije seminara o implementaciji novih medijskih zakona koje će organizovati besplatno za sve medije, novinare i druge zainteresovane strane u periodu od decembra 2014. do maja 2015. godine.

Nov medijski pravni okvir predstavlja značajan pomak napred i veliki korak u harmonizaciji sa evropskim regulatornim okvirom, i pruža dobar osnov za dugo očekivane reforme u medijskom sektoru, za šta je neophodna i adekvatna implementacija novih zakona. Za nju je potrebno stvoriti odgovarajuće preduslove, a jedan od njih je i podizanje kapaciteta samih medija i novinara za razumevanje novih medijskih zakona kako bi na pravi način ostvarivali svoja prava i obaveze i time doprineli punom efektu novih zakona, i u sopstvenom, i u interesu javnosti.

S ciljem da tome doprinese, a prepoznajući takvu potrebu ne samo svog članstva, već i drugih medija i novinara, ANEM će organizovati niz seminara širom Srbije (uz podršku Holandske ambasade i tehničku asistenciju Misije OEBS-a u Srbiji) na kojima će edukovati medije i novinare, kao i druge zainteresovane strane, o Zakonu o javnom informisanju i medijima (kao krovnom zakonu za sve medije i novinare) i Zakonu o elektronskim medijima (kao krovnom zakonu za elektronske medije).

U decembru 2014. planirana su dva seminara (u Beogradu i Novom Sadu), a u periodu februar - maj 2015. četiri seminara (u Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru i Subotici).

Predavači na seminarima biće predstavnici najvažnijih nadležnih institucija - Ministarstva kulture i informisanja, Regulatornog tela za elektronske medije i Agencije za privatizaciju, kao i medijski i pravni eksperti.

Predsednik ANEM-a Milorad Tadić naveo je da ANEM smatra da je za sprovođenje medijske reforme neophodno da se primene novi medijski zakoni i da će na seminarima sprovesti obuke o tome kako da mediji najbolje iskoriste ono što piše u zakonu i prilagode se tome. On je najavio da će ANEM, u okviru ovog projekta, objaviti i elektronski priručnik za primenu novih medijskih zakona. Tadić je pozvao sve medije, novinare i predstavnike lokalnih samouprava i druge zainteresovane strane da učestvuju na ovim seminarima.

Gordana Janković, šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji, izrazila je zadovoljstvo time što je u ime svog odeljenja prihvatila ovu ANEM-ovu inicijativu i pohvalila je rad ANEM-a u prethodnih 20 godina. Rekla je da su poštovanje zakona i vladavina prava visoko na agendi OEBS-a, kao i jačanje lokalnih medija kao garanta demokratskih procesa u zemlji. Što se tiče primene novih medijskih zakona, rekla je da očekuje sasvim drugačiju medijsku sliku Srbije, zaštitu javnog interesa od strane medija, javnu debatu i preko tradicionalnih i društvenih medija koja otvara kompleksna pitanja, kao i promociju transparentnih, anti-koruptivnih vidova vlasti kroz praćenje medija.

Saša Mirković, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja, saopštio je da je upravo tog dana stupio na snagu Pravilnik o sufinansiranju medijskih sadržaja kojim će se podrobnije definisati pravila u vezi sa projektnim sufinansiranjem na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou.

On je pohvalio inicijativu ANEM-a i izrazio zadovoljstvo što će predstavnici Ministarstva biti predavači na ANEM-ovim seminarima, posebno iz razloga što se seminari fokusiraju na dva zakona, od kojih je jedan Zakon o javnom informisanju i medijima, koji je krovni zakon i od izuzetnog je značaja i za štampane i za elektronske medije. Takođe, rekao je da će slične inicijative nadalje biti više nego korisne jer se interes za sprovođenje zakona neće smanjiti protokom vremena imajući u vidu mnoštvo izazova koji predstoje, od kojih je jedan izrada nove Medijske strategije na kojoj će Ministarstvo raditi 2015. godine, da bi ona počela da se primenjuje 2016. On smatra da su seminari širom Srbije neophodni da bi se dobile informacije sa terena i da bi se medijima razjasnile sve nedoumice, i u tom smislu je izrazio zadovoljstvo što su među prisutnima na konferenciji za štampu bili predstavnici Stalne konferencije gradova i opština koji, prema Mirkovićevom mišljenju, treba da imaju važnu ulogu u informisanju lokalnih samouprava o podazkonskim aktima, a naročito o onom o projektnom sufinansiranju.

Mirković je najavio i da će se 2015. godine paralelno odvijati nekoliko vrlo bitnih procesa za medije: izlazak države iz vlasničke strukture u medijima, više nego izazovan proces digitalizacije koji će morati da bude okončan do 17. juna 2015, i uvođenje projektnog sufinansiranja medija. Stoga će 2015. biti izuzetno važna za razvoj medijskog sektora počev od 2016. godine, kada budemo imali digitalizovan TV signal, medije isključivo u privatnom vlasništvu i kada projektno sufinansiranje bude jedini model finansiranja medija od strane države.

Goran Karadžić, predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, rekao je da u narednih nekoliko meseci REM treba da donese niz podzakonskih akata o kojima će organizovati javne rasprave. On je istakao da kao jedan od koraka u informisanju emitera o novom zakonodavnom okviru vidi i ANEM-ove seminare, a smatra da će oni biti prilika i da se čuje mišljenje medijskih poslenika i pre nego što Regulatorno telo izađe sa pojedinim tekstovima podzakonskih akata. Karadžić je naveo da je fokus emitera sada okrenut i prema prelasku na digitalno emitovanje i cenovniku koji priprema javno preduzeće „Emisiona tehnika i veze", jer to emiteri vide kao osnovnu tačku svog budućeg opstanka ili propasti. Na osnovu saznanja koje ima, Karadžić je rekao da prelazak na digitalno emitovanje neće ugroziti postojanje emitera sa stanovišta finansijskih obaveza prema tom javnom preduzeću.

Dušan Šutanovac, direktor Centra za tržište kapitala iz Agencije za privatizaciju, rekao je da je Agencija prepoznala značaj ANEM-ovih seminara i sa zadovoljstvom prihvatila učešće na njima, kao i da će učešće Agencije na ovim seminarima biti usmereno na to da se pojasni postupak privatizacije medija. Iz dosadašnjih pitanja koja je Agencija dobijala jasno je da tu još ima dosta nejasnoća, tako da će se Šutanovac lično truditi da temu privatizacije prezentuje na prijemčiv način, rekao je.

Prof. Rade Veljanovski rekao je da će njegov ugao posmatranja novih medijskih zakona i fokus predavanja na budućim ANEM-ovim seminarima biti javni interes, koji podrazumeva da svi građani ove zemlje mogu slobodno da govore, primaju i daju informacije, mogu da se informišu na pravovremen, istinit i objektivan način, bez uticaja centara moći. Ono što je u novom kompletu zakona važno, pre svega u Zakonu o javnom informisanju i medijima, smatra Veljanovski, je to što ovaj zakon sada bolje razrađuje pitanje javnog interesa, što je još važnije kada se ima u vidu da je proteklih 14 godina javni interes bio zanemaren. On je dodao i da smatra da ovoga puta postoji autentičnija namera da se zakoni i primene, za razliku od prethodnog perioda koji je, između ostalog, doveo i do toga da se sa privatizacijom medija kasni 12 godina.

Slobodan Kremenjak, advokat i stručnjak za medijsko pravo, rekao je da smo od donošenja novih zakona u avgustu 2014. do sada imali priliku da se upoznamo sa tim zakonima, a sada imamo i prve podzakonske akte, te da su ANEM-ovi seminari dobra prilika da se razmene mišljenja, vidi koji su lokalni problemi i kako unaprediti tu situaciju. Takođe, naveo je da su seminari možda i početak javne rasprave o novoj Medijskoj strategiji i da ih treba iskoristiti na taj način. Važno je to što seminari objedinjuju kapacitete koje imaju država, nezavisna regulatorna tela, medijski i eksperti za medijsko pravo, rekao je Kremenjak.

logo
logo
Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Holandije.

http://serbia.nlembassy.org/     

 

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Ambasade Kraljevine Holandije.

  • Foto: Medija centar

  • Foto: Medija centar

  • Foto: Medija centar

  • Foto: Medija centar

  • Foto: ANEM

  • Foto: ANEM

  • Foto: ANEM

  • Foto: ANEM

  • Foto: ANEM

  • Foto: ANEM

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs