Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Radionice

11. 03. 2009

RADIONICA ZA ANEM ČLANICE: KODEKS PONAŠANJA EMITERA – PRIMENA I PREPORUKE

Republička radiodifuzna agencija (RRA)  je donela na osnovu Zakona o radiodifuziji, 26. juna 2007, Opšte obavezujuće uputstvo o ponašanju emitera (Kodeks ponašanja emitera). Kodeks  sadrži 13 posebnih opšte obavezujućih uputstava, koja regulišu raznovrsnu materiju u oblasti sadržaja programa radiodifuznih emitera. Nepostupanje po pravilima Kodeksa je osnov za izricanje svih mera koje Agencija može preduzimati na osnovu odredbi Zakona o radiodifuziji - opomenu, javno upozorenje, privremeno i trajno oduzimanje dozvole za emitovanje programa.

Imajući u vidu važnost ovog Kodeksa za svakodnevni rad emitera, ANEM je organizovao radionicu za svoje članice, kako bi ih bliže upoznao sa odredbama Kodeksa i obavezama koje proističu iz njega. Gosti radionice su bili Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA; Marko Milanović, master pravnih nauka, trenutno doktorant na Univerzitetu u Kembridžu (Velika Britanija), saradnik Beogradskog centra za ljudska prava i Slobodan Kremenjak, ANEMov advokat iz kancelarije Živković & Samardžić. Radionici je prisustvovalo 13 predstavnika 11 ANEMovih stanica: Radio OK Vranje, Radio EMA Bujanovac, RTV Kraljevo, RTV Kragujevac, Radio City Niš, Niška TV, Radio M+ Mladenovac, Radio Far Alibunar, RTV Pančevo, TV Pirot i Radio Subotica.

Stanice su, uz poziv za radionicu, dobile kraći prikaz ovog Kodeksa, u kojem su date sve važne informacije, a koji im je spremio Sekretarijat ANEMa, kako bi se što bolje pripremile za diskusiju na radionici.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA je, na početku radionice, dao detaljno objašnjenje svakog uputstva pojedinačno, kao i načina njihove primene u praksi, napominjući šta od toga predstavlja najveći problem stanicama u njihovom svakodnevnom radu, kako je dosadašnje iskustvo pokazalo. Naglasio je važnost poznavanja odredbi Kodeksa za pravilnost rada emitera i najavio niz seminara i direktnih susreta, kako bi se emiteri upoznali sa važećim pravilima. Karadžić je istakao da Kodeks nije mrtvo slovo na papiru i da se može menjati shodno praksi i u cilju poboljšanja profesije, pozivajući sve zainteresovane da svojim konstruktivnim predlozima rade na poboljšanju postojećih rešenja.

Usvajanje Kodeksa izazvalo je različite reakcije i kontroverze, uključujući i ocenu ustavnosti njegovih pojedinih delova, o čemu je govorio saradnik Beogradskog centra za ljudska prava, Marko Milanović, autor podnete Inicijative za ocenu ustavnosti pojedinih odredaba ovog Kodeksa. On je istakao da se tom Inicijativom osporavaju uputstva br. 5 (koje se odnosi na medijsko praćenje krivičnih postupaka) i br. 6 (koje se odnosi na tretman religije i verske programe), koja su sama po sebi protivustavna i stoga, podložna oceni Ustavnog suda. Naveo je da za ostala uputstva postoji institut „ustavne žalbe“, kao način individualnog ostvarivanja zaštite prava. Milanović je naglasio da je ceo Kodeks sporan, jer je neprecizno napisan, da su neke odredbe preširoke i nejasne, te podložne ličnoj proceni i različitim tumačenjima, kritikovao je dvostrukost sankcija, nepostojanje taksativno navedenih razloga za primenu najtežih mera, kao osnov njihove moguće zloupotrebe, a posebno je kao problem naveo činjenicu da se ovim Kodeksom elektronski mediji stavljaju u daleko teži položaj od ostalih medija, jer iz njega za emitere proističu prevelike obaveze i odgovornosti, koje drugi mediji nemaju. Milanović je predložio sistemsku promenu Kodeksa i njegovo usklađivanje sa Ustavom, drugim relevantnim zakonima i evropskim pravom.

Primene odredaba Kodeksa u svakodnevnom radu, stanicama je pojasnio ANEMov advokat, Slobodan Kremenjak. Iako je i on istakao brojne nedostatke Kodeksa, upozorio je stanice da se njegova uputstva, dok god su važeća, moraju poštovati, posebno imajući u vidu moguće sankcije. 

Otvorena diskusija svih učesnika je pokazala da je Kodeks pun nedostataka, da su mnoge odredbe Kodeksa nedovoljno precizne, te stvaraju konfuziju u njihovoj primeni, kao i da su neka rešenja loša i da guše slobodu medija. Zaključak radionice je da je neophodno što pre menjati odredbe Kodeksa, u čemu će ANEM aktivno učestvovati svojim konkretnim i argumentovanim predlozima, koje će dostaviti RRA-u.

Održavanje radionice pomogao Švedski Helsinški Komitet (Swedish Helsinki Committee).

Materijal sa radionice dostupan je ovde:

Da li je ponašanje emitera neregulisano ili pre-regulisano?
RRA: Kodeks ponašanja emitera
Inicijativa za ocenu ustavnosti Kodeksa ponašanja emitera

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs