Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Radionice

05. 06. 2009

ANEM RADIONICA: IMPLIKACIJE MONITORINGA SADRŽAJA PROGRAMA I POŠTOVANJA PRAVILA O OGLAŠAVANJU, KOJI SPROVODI RRA- UPUTSTVO ZA STANICE

usaid_srb.jpg
usaid_srb.jpg
usaid_srb.jpg

 

 

 

Nastavljajući serijal radionica za svoje članice, ANEM je, uz podršku USAIDa i IREXa, održao  drugu radionicu, na kojoj su ANEMovi emiteri upoznati sa posledicama monitoringa programskog sadržaja i poštovanja pravila o oglašavanju, koji sprovodi Republička radiodifuzna agencija. Radionica je održana u Beogradu 04. juna 2009. godine.

Poput prethodne, glavni cilj i ove radionice bio je jačanje internih kapaciteta lokalnih i regionalnih medija, koje su u ANEMovom članstvu.  Želeći da svoje stanice što bolje upozna sa onim što je predmet monitoringa RRA, a shvatajući težinu posledica koje on može da ima za emitere, ANEM je omogućio učesnicima radionice da o tome dobiju sve potrebne informacije  i razjašnjenja od kompetentnih lica nadležnih organa i od stručnjaka. Stanice su na radionici upoznate sa odredbama  Zakona o radiodifuziji, Zakona o oglašavanju i RRAovog Kodeksa ponašanja emitera, kao i sa  pravima i obavezama koje za njih proističu iz ovih propisa. Emiterima je takodje naglašeno da moraju da vode računa o svom programskom sadržaju, koji je deo njihovih dozvola i predmet nadzora RRA.

Na poziv ANEMa, na radionici su govorili predstavnici RRA, Nenad Janković, zamenik izvršnog direktora, i Mario Brudar, zamenik načelnika službe za monitoring i analizu, a u ime Ministarstva Trgovine i usluga, radionici je prisustvovala Vera Despotović, viši savetnik, zatim, ekspert za formatiranje programa, Rastislav Durman i advokatski tim kancelarije Živković & Samardžić, Ksenija Golubović Filipović i Slobodan Kremenjak, koji rade u pravnom timu ANEMa. Radionici je prisustvovao 21 predstavnik iz 18 stanica, članica Anema: RTV Pančevo,  Radio City Niš, RTV Prima Bajina bašta, RTV Kragujevac, Radio Star FM  Čačak, TV Čačak, Radio Em Knjaževac, TV Panovizija Vršac, RTV OK Kovačica, Radio Boom 93 Požarevac, Radio Kikinda, RTV 5 Niš, Ivanjički radio, TV Požega, TV Leskovac, VK Televizija Kikinda, Radio Čačak i Radio Patak Valjevo.

Rezultati:

• Intenzivna, otvorena i konstruktivna debata je pokazala da emiteri imaju dosta nedoumica pri tumačenju Zakona o radiodifuziji i Kodeksu ponašanja emitera, a naročito Zakona o oglašavanju, čime je potvrdjeno da je ova tema radionice bila pravi izbor.
• Govornici, koji su izlagali na radionici su pružili učesnicima precizne i jasne informacije o svim aspektima relevantnih zakona i implikacijama monitoringa programskog sadržaja. Radionica je bila podeljena u dva dela, prvi sa konkretnim objašnjenjima odredbi ključnih propisa i primerima njihove dobre i loše primene u praksi emitera, dobijenim od predstavnika RRA i Ministarstva trgovine i usluga, a drugi, sa praktičnim uputstvima dobijenim od eksperata, pravnih i za formatiranje programa.
• Predstavnici RRA su objasnili prisutnima proceduru  monitoringa  i pozvali emitere da ponovo pregledaju svoje dozvole za emitovanje i propisanu strukturu programa koju su dužni da pruže publici, jer RRA vrši kontrolu poštovanja upravo tog programskog sadržaja iz dozvole. Takođe, prisutnim predstavnicima stanica su prikazali konkretne primere za dobre i nepravilne primene odredbi ključnih propisa koje se moraju poštovati. Ozbiljna kršenja programske strukture mogu, čak, u nekim slučajevima, da dovedu do gubitka dozvole, ali istovremeno, kvalitetna programska šema (uz odgovarajuću ponudu informativnog, kulturnog, edukativnog i sl. programa) može da obezbedi smanjenje naknade koje emiteri plaćaju  RRAu. 
• Na radionici se stanicama pružila prilika da otvoreno i konkretno diskutuju i sa predstavnicom Ministarstva za trgovinu i usluge, resorno zaduženim za Zakon o oglašavanju. Ona je članicama ANEMa bliže objasnila pojedine odredbe Zakona o oglašavanju i najavila određene promene tog zakona,  koje je i ANEM inicirao svojim već predatim predlozima za njegovu izmenu. Istovremeno je pojasnila da je za monitoring poštovanja pravila o oglašavanju od strane emitera, nadležan RRA, a ne Ministarstvo.
• ANEMov advokatski tim je prisutnim stanicama pojasnio odredbe o sponzorstvu i plasiranju proizvoda, kao i programskim kvotama.
• Ekspert za formatiranje programa  je ponudio stanicama praktične savete kako da naprave dobru programsku šemu, a u slučaju potrebe za  menjanjem programske strukture, predstavio je stanicama nekoliko uputstava, koja će im pomoći u  sprovođenju tih promena.
•Stanice su blagovremeno upoznate sa implikacijama predstojećeg monitoringa za regionalne i lokalne emitere. Njihovi prisutni predstavnici su dobili informacije iz prve ruke o tome kako da se pripreme za monitoring sadržaja programa i kako da izbegnu potencijalne greške.

Interna anketa sprovedena među učesnicima, nakon radionice, pokazala je da su stanice “u velikoj meri” ili “donekle” upoznate sa odredbama medijskih zakona i Kodeksom emitera i da je za većinu prisutnih (75%) radionica “u velikoj meri” pomogla da se razjasne određene nejasnoće. Anketa je, takođe, pokazala da su odredbe Zakona o oglašavanju većinini stanica (65%) najmanje razumljive, tako da će ANEM svoje buduće aktivnosti usmeriti prema ovom inputu stanica.  60% stanica je izjavilo da će im informacije u vezi sa formatiranjem programa biti “od velike koristi” u svakodnevnom radu. Predstavnici stanica takođe su izjavili da neće praviti značajne promene u programskoj šemi, a 40% njih je izjavilo da će programske šeme menjati “delimično”. Opšta ocena je da je radionica pružila učesnicima kvalitetne govornike, kvalitetnu debatu i obezbedila odgovore na tražena pitanja.  

Zaključci radionice:

• Većina odredbi Kodeksa emitera, Zakona o radiodifuziji i Zakona o oglašavanju koje su stanicama predstavljale problem, razjašnjene su zahvaljujući kompetentnim govornicima – predstavnicima RRA koji sprovode monitoring i savetnici Ministarstva trgovine i usluga.
• Kompleksnost velikog broja pravila i teškoće u njihovoj praktičnoj primeni zahtevaju dodatne treninge i obuke, naročito zbog najave skore izmene ovih relevantnih medijskih zakona. ANEM će razmotriti mogućnost da organizuje odgovarajuću radionicu, potencijalno sa RRA i Ministrastvom trgovine i usluga, koji su načelno izrazili spremnost za saradnju sa Asocijacijom.
• Diskusija sa radionice jasno je pokazala potrebu za sistematskim menjanjem navedenih medijskih propisa. ANEM će svojim predlozima aktivno učestvovati u procesu njihovih izmena, bilo iniciranjem, bilo poboljšanjem predloženih rešenja. 
• Stanice su upućene da se fokusiraju na kvalitet svoje programske ponude, jer jedino kvalitetan program, osmišljen prema potrebama lokalne publike, može da doprinese stabilnosti i održivosti lokalnih medija.
• Kako je trenutna kriza primarni fokus stanicama, za očekivati je da će se smanjenja raspoloživih budžeta odraziti i na programsku ponudu. Zbog toga je ANEM ponudio svojim stanicama praktične savete za eventualno restrukturiranje/reformatiranje programa.
• U narednom periodu, ANEM planira da pomogne svojim članicama obezbeđivanjem besplatne programske produkcije, i dodatno, kroz javno zalaganje za promene Zakona o radiodifuziji, Zakona o oglašavanju i Kodeksa ponašanja emitera, kako bi oni bili potpuno razumljivi stanicama i primenjivi u praksi. ANEM će i ubuduće obezbeđivati besplatnu pravnu pomoć za svoje stalne članice, jer se jedan deo angažmana Pravnog odeljenja odnosi i na tumačenje i pojašnjavanje propisa koji se tiču programskog sadržaja.  
• Spremnost predstavnika RRA i Ministarstva trgovine i usluga da učestvuju na ANEMovoj radionici jasno pokazuje da je u interesu stanica da budu deo Asocijacije, jer to za njih znači bolje pozicioniranje i jaču pregovaračku poziciju. Uz to, ovakve radionice doprinose poboljšanju odnosa unutar same Asocijacije i jačaju osećaj solidarnosti i zajedništva.

Prezentacija Vere Despotović
Prezentacija Ksenije Golubović
Prezentacija Rastislava Durmana

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs