Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Radionice

24. 06. 2009

ANEMOVA TREĆA RADIONICA ZA ČLANICE: IZAZOVI PRIVATIZACIJE MEDIJA

usaid_srb.jpg
usaid_srb.jpg
usaid_srb.jpg

 

 

ANEM je, uz podršku USAIDa i IREXa, organizovao i treću radionicu za svoje članice, želeći da doprinese poboljšanju njihovog položaja na medijskom tržištu. Cilj ove radionice je bio da se fokus medijske javnosti i državnih organa vrati na pitanje privatizacije, koja je zaustavljena, iako  odavno označena kao jedan od najvažnijih procesa za demokratizaciju medija i društva. Zbog kompleksnosti same teme, radionica je bila podeljena na dva dana.

Prvi dan radionice, pod nazivom „Manjinski mediji i medijsko vlasništvo – implikacije procesa privatizacije“, organizovan 23.06, bio je posvećen ANEMovim stanicama koje rade u multinacionalnim sredinama, s obzirom na to da manjinski mediji, odnosno mediji koji informišu na jezicima manjina i etničkih zajednica, zaslužuju posebnu pažnju u procesu privatizacije.

Na poziv ANEMa, sve učesnike prvog dana radionice, uvodnim govorom pozdravio je Richard McClear, direktor IREXa Srbije, a panelisti su bili: predstavnica OEBSa, Dragana Solomon, šefica medijskog odeljenja ove organizacije; predstavnici 3 nadležna ministarstva: Ministarstva kulture (Nataša Vučković-Lesendrić, pomoćnica ministra kulture za medije), Ministarstva za ljudska i manjinska prava (Zorica Novaković, savetnica) i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu (Nada Dojčinović, šefica odeljenja za državnu administraciju i lokalnu upravu), kao i predstavnici novinarskog udruženja NUNSa (Jelka Jovanović, potpredsednica) i stručnjaci za medije i medijsko pravo, Žužana Serenčeš, medijska analitičarka i predstavnica NDNVa i Dubravka Valić-Nedeljković, predsednica UO Novosadske novinarske škole i Slobodan Kremenjak, advokat ANEMa. Radionici je prisustvovalo 7 predstavnika iz 4 ANEMove stanice: Radio Kikinda, RTV VK Kikinda, Radio Subotica i Radio Bus iz Kovina.

Drugi dan radionice, 24.06.09, „Privatizacija i važnost funkcionisanja medija po demokratskim i tržišnim principima”, bio je posvećen generalnom problemu zaustavljanja procesa privatizacije medija. ANEM je smatrao svojom obavezom da svim svojim stanicama, opravdano nezadovoljnim situacijom u medijskom sektoru, pruži mogućnost da u otvorenoj i konstruktivnoj debati sa predstavnicima relevantnih državnih organa i medijskih stručnjaka, kao i u međusobnoj diskusiji, sami utiču na poboljšanje svog položaja. Ideja ove radionice je bila da omogući donošenje određenih konstruktivnih zaključaka njenih učesnika i pokrene državne organe da se, bez odlaganja, posvete ovom pitanju i u što kraćem roku omoguće njegovo razrešenje.

Poput prethodnog dana radionice, učesnike je pozdravio Richard McClear, direktor IREXa, a panelisti su bili predstavnici Ministarstva kulture (Maja Raković, savetnica) i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu (Nada Dojčinović, šefica odeljenja za državnu administraciju i lokalnu upravu), zatim NUNSa (Đorđe Padejski, direktor Centra za istraživačko novinarstvo), medijski eksperti Snježana Milivojević, medijska analitičarka i profesorka na Fakultetu političkih nauka, Dragan Bosiljkić, konsultant i  bivši šef odeljenja za privatizaciju medija u Agenciji za prvatizaciju i advokat ANEMa, Slobodan Kremenjak. U radionici je učestvovalo i 14 predstavnika ANEMovih stanica: Radio BOOM 93 Požarevac, RTV Trstenik, Radio Čačak, TV Čačak, Radio Požega, TV Požega, TV Jedinstvo, RTV Kragujevac, Niška TV, Radio City Niš, TV Pirot, Radio Ozon Čačak, Radio M+ Mladenovac i Radio Ema Bujanovac.

Rezultati:

• Ukupno 21 učesnik iz 18 ANEMovih stanica i 11 panelista, učestvovalo je na dvodnevnoj radionici

• Sesije su bile osmišljene tako da omoguće otvorenu debatu među ANEM stanicama, pošto Asocijacija ima različito članstvo. Zbog toga je bilo važno da se omogući konstruktivna debata, na kojoj bi se čula sva mišljenja i stavovi i razmenila različita iskustva. Takođe, bilo je vrlo važno za ANEM da u potpunosti shvati različite pozicije stanica i tako usmeri svoje buduće aktivnosti u ovoj oblasti.   

• Govornici koji su učestvovali na radionici značajno su doprineli njenoj uspešnoj realizaciji. Stanice su imale pravi uvid u problem privatizacije medija, jer je ova tema predstavljena iz više različitih uglova. Na poziv ANEMa, predstavnici državnih organa (Ministarstva kulture, Ministarstva za državnu upravu i loklanu samoupravu i Ministartstva za ljudska prava), relevantni medijski eksperti i predstavnici donatorske zajednice, aktivno su učestvovali na radionici.

• Stanice su dobile pravu mogućnost da predstave svoja gledišta. One su bile posebno ohrabrene od strane Sekretarijata da podele svoja iskustva i stavove. Mediji manjina, privatne, privatizovane i neprivatizovane stanice, podjednako su bile zastupljene u debati. Što je još važnije, njihove stavove su čuli i predstavnici relevantnih tela, koji su, zahvaljujući ANEMovim stanicama, bili bolje upoznati sa problemom privatizacije medija - njenim različitim aspektima, problemima i specifičnim rezultatima.

• Mnoga pitanja u vezi sa privatizacijom su pokrenuta. Ona variraju od modela privatizacije, preko uređivačke nezavisnosti, pitanja vlasništva i prava na informisanje, do nelojalne konkurencije na tržištu, mogućih načina za stabilno finansiranje kvalitetnog sadržaja i sl. Na taj način, ova tema bila je u svoj svojoj kompleksnosti, adekvatno predstavljena.

• ANEM smatra svojim velikim uspehom činjenicu da su stanice različite vlasničke strukture zajedno, i u konstruktivnom i prijateljskom tonu, raspravljale o ovom pitanju. Na ovaj način povećava se međusobno poverenje, a Asocijacija jača svoje interne kapacitete.

• Sve prisutne stanice pokazale su pravi osećaj za potrebe svojih slušalaca/gledalaca. U toku rasprave o vlasničkoj strukturi i privatizaciji, često su naglašavali važnost obezbeđivanja kvalitetnog sadržaja za publiku i, s tim u vezi, efekte koje privatizacije ima na kvalitet informisanja.

• ANEM je ovu, kao i sve prethodne radionice, smatrao odličnom prilikom za prikupljanje relevantnih podataka od samih stanica, koji mogu usmeriti buduće aktivnosti Asocijacije. U tom smislu, zaključci radionice biće deo ANEMovih daljih aktivnosti promocije i javnog zalaganja za rešenje problema medijske privatizacije.

Zaključci radionice:

• Privatizacija medija jedan je od ključnih procesa demokratske tranzicije i, kao takav, mora biti konstantno u fokusu medijske pažnje. Upravo iz tog razloga, ANEM je organizovao ovu radionicu, okupljajući predstavnike svojih članica, kao i ostalih relevantnih činilaca, kako bi privukao pažnju javnosti, a to će raditi i ubuduće, koristeći različite načine komunikacije (ANEM Novosti,  web prezentacija, direktni sastanci, konstantna komunikacija sa stanicama i drugim zainteresovanima i sl.)

• Stanice su došle do generalnog konsenzusa da je privatizacija neophodna i da je ovaj proces nezaustaviv; složile su se da je ovakav status quo podjednako nepodnošljiv za sve njih – za privatne stanice, zbog toga što pravilno funkcionisanje medijskog tržišta, što je važno za njihovu održivost i stabilnost, zavisi od završetka procesa privatizacije, a za stanice u javnom vlasništvu, zbog  pravnog vakuuma u kojem se nalaze, što znači da su ranjivije i podložnije uticajima.

• Stanice u javnom vlasništvu, ipak, ne dele isto mišljenje kada je reč o konkretnom modelu na osnovu koga bi privatizacija trebalo da se sprovede; neke od njih se zalažu za delimičnu privatizaciju, a neke za potpunu privatizaciju, ali pod drugačijim uslovima od dosadašnjih.

• Svi učesnici radionice složili su se da, iako neki slučajevi privatizacija nisu bili uspešni, to ne znači da sam proces nije potreban; on zahteva određene modifikacije kako bi se prevazišli uočeni nedostaci.

• ANEM, njegove stanice i drugi učesnici, potpuno su svesni da je proces privatizacije medija pod velikim uticajem politike i da u najvećem delu zavisi od političke volje. Ohrabruje činjenica da su predstavnici relevantnih Ministarstava, učestvujući na radionici, pokazali dobru volju za nastavak ovog procesa. ANEM će pojačati svoje aktivnosti javnog zalaganja, insistirati na nastavku procesa medijskih reformi i svojim konstruktivnim predlozima doprineo da ova iskazana dobra volja bude i realizovana.

• ANEMove aktivnosti javnog zalaganja za privatizaciju biće posebno usmerene na Ministarstvo kulture. Ovo Ministarstvo zaduženo je za razvoj medijskog sektora, i kao takvo, ima dužnost da donese strategiju za razvoj medija, strategiju privatizacije, kao i odgovarajući pravilnik o sprovođenju privatizacije medija.

• Zaustavljena privatizacija prouzrokovala je istovremeno postojanje raznih tipova medija, koje imaju različite pozicije na tržištu, pri čemu su privatni mediji mnogo više finansijski opterećeni, od onih u statusu javnih preduzeća. ANEM smatra da u međuvremenu, do nastavka procesa privatizacije, neke pozitivne mere, koje mogu popraviti postojeću deformaciju medijskog tržištu, treba da budu usvojene od strane nadležnih organa– ravnopravan pristup medijskim fondovima lokalnih samouprava, nezavisno od njihove vlasničke strukture, stabilno finansiranje kvalitetnog sadržaja, manje finansijsko opterećenje privatnih medija (smanjenje obaveznih naknada) i sl.; ANEM će nastaviti da se zalaže za usvajanje i primenu ovih mera. 

• Debata je pokazala da je nedostatak strategije privatizacije medija, jedan od ključnih razloga za stopiranje čitavog procesa privatizacije; to je prouzrokovalo međusobno nerazumevanje i parcijalna rešenja različitih Ministarstava (za kulturu i za državnu upravu i loklanu samoupravu), kao i koliziju zakonskih odredbi koji su predložili; ANEM će se, zato, aktivno zalagati za donošenje ove strategije.

• Osim strategije, debata je pokazala i potrebu za harmonizacijom postojećih zakona, koji su u međusobnoj koliziji, što je jedan od osnovnih zadataka nadležnih organa u vezi sa privatizacijom, a što zahteva međusobnu saradnju različitih ministarstava; iako su predstavnici ovih ministarstava pokazali dobru volju i spremnost za kompromis i promene, ANEM će pažljivo nadgledati njihov rad, jer se do sada pokazalo da se mnogo rečenog ili obećanog od strane vlasti, nije ispunilo; ANEM će, takođe, iskoristiti sva svoja sredstva javnog  zalaganja, kako bi izvršio pritisak na nadležne da sprovedu neophodne promene.

Prezentacija Dubravke Valić Nedeljković
Prezentacija Đorđa Padejskog

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs