Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Radionice

27. 01. 2010

ANEM Radionica za članice: Istraživačko novinarstvo – pravni aspekti, prednosti i rizici

Prošlu, 2009. godinu, karakteriše niz izmena propisa koji su od uticaja na rad medija, među kojima su najvažnije - izmene Zakona o javnom informisanju i Krivičnog zakonika. Njima je promenjen medijski pravni okvir na restriktivan način, što je direktno uticalo na sve ređe istraživačko novinarstvo. Novinari više nisu sigurni šta je dozvoljeno da prenose, a šta ne, na koji način i o čemu mogu da informišu javnost a da se to ne smatra prekoračenjem slobode informisanja, a primećena je i autocenzura, koju sami novinari i mediji priznaju kao posledicu navedenih izmena propisa.

Imajući u vidu važnost istraživačkog novinarstva za vršenje društvene uloge medija i za razvoj demokratizacije društva, ali i činjenicu da je za bavljenje njime neophodno poznavanje propisa i prava i obaveza koje iz njih proističu za novinare i medije, ANEM je organizovao 27.01.2010. u Beogradu, radionicu za svoje članice. Održavanje radionice je omogućio Civil Rights Defenders. Gosti - panelisti radionice su bili: novinarka Brankica Stanković, RTV B92; Tomo Zorić, savetnik i portparol Republičkog javnog tužilaštva; Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine; Đorđe Padejski, novinar, CINS i Slobodan Kremenjak, ANEMov advokat iz kancelarije Živković & Samardžić. Radionici je prisustvovalo 13 predstavnika 12 ANEMovih stanica: Radio CITY, Niš; Radio Luna, Užice; Radio EMA, Bujanovac; RTV Kragujevac, Kragujevac; RTV Panon, Subotica; Radio Sport Plus, Pirot; RTV Pančevo, Pančevo; TV Jedinstvo, Novi Pazar; Radio BOOM 93, Požarevac; Radio Ozon, Čačak; RTV Kruševac, Kruševac; TV Valjevo, Valjevo.

 

Ceo izveštaj sa ANEMove radionice možete pogledati ovde
Power Point Prezentacija Đorđa Padejskog- Istraživački alati i veštine
Obrazac za prikupljanje informacija 1
Obrazac za prikupljanje informacija 2

pošalji komentar | komentari (1)
  • Vladimir Vjestic, Radio BUS, Kovin (03. 02. 2010, 11:24:55) pošalji odgovor

    Okolnosti..

    Citajuci izveštaj koleginica iz ANEM-a samo sam još više neraspoložen što nam se, iako smo uredno pozvani (na čemu smo vrlo zahvalni), nije dalo da prisustvujemo ovoj radionici. Ja lično jer sam bio daleko od Beograda, zbog neodložnih poslova, dok je naš novinar Nikola Budisavljevic seo u autobus za BG ali je polazak otkazan zbog neveremena tog dana. Iskrene čestitke ANEMu na odabiru teme i gostiju, u nadi da će uvažiti razloge našeg odsustva te da će ovakvih workshopova biti još.. To nam svima treba. A i da se vidimo.. ohrabrimo i učvrstimo.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs