Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Radionice

09. 11. 2010

ANEM RADIONICA ZA ČLANICE „Zakon o javnom informisanju u praksi”

 Ovu aktivnost je podržao Civil Rights Defenders

 

 

Za elektronske medije, Zakon o javnom informisanju, pored Zakona o radiodifuziji, predstavlja osnovni pravni okvir za njihov rad. Međutim, u praksi se pokazalo da medijima nije jednostavno da  primenjuju ovaj zakon, kako zbog pojedinih nejasnih odredbi, tako i zbog neujednačene sudske prakse u postupcima povodom primene ovog zakona. U avgustu prošle godine, donet je sporni Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, uprkos velikom protivljenju medijskog sektora. Taj zakon je uneo dodatni osećaj nesigurnosti kod novinara i medija i doprineo porastu autocenzure, zbog izuzetno restriktivnih i protivustavnih odredbi, a posebno previsokih kazni. Ustavni sud je u julu ove godine većinu odredaba tog zakona proglasio neustavnim, ali je kod medijskih profesionalaca stvorena dilema da li te odredbe i dalje važe, jer odluka suda nije objavljena u Službenom glasniku Srbije. Stoga je ANEM za svoje članice organizovao radionicu pod nazivom "Zakon o javnom informisanju u praksi", koja je održana u Beogradu, 9. novembra 2010, uz podršku Civil Rights Defenders. Cilj radionice je bio da omogući novinarima i urednicima ANEMovih stanica da razjasne koje su odredbe Zakona o javnom informisanju na snazi i da dobiju potrebna objašnjenja i odredaba i prava i obaveza koje proističu za njih iz ovog zakona, kako bi ga primenjivali sa što manje problema i u korist što kvalitetnijeg informisanja građana.

Panelisti na radionici su bili: Slobodan Kremenjak, advokat, ANEMovo Pravno odeljenje; Dragan Lazarević, advokat Lokal Presa i Vesna Dabić, ekspert, član radne grupe za izmene Zakona o radiodifuziji, bivši portparol Vrhovnog suda i sadašnji portparol Upravnog suda. Na radionici je učestvovalo 15 predstavnika 12 ANEMovih radio i TV stanica i to: Timočka televizija i radio (Zaječar), Novosadska televizija (Novi Sad), Radio Far (Alibunar), RTK (Kragujevac), Radio Bus (Kovin), TV Gradska (Niš), Sremska televizija (Šid), Radio Kikinda, RTV Kruševac, TV Šumadija (Aranđelovac), TV Smederevo, Radio Paraćin, kao i predstavnica Civil Rights Defenders-a.

Radionica je bila koncipirana kao otvorena diskusija između panelista i učesnika. Učesnici su od panelista, osim objašnjenja značenja konkretnih zakonskih odredaba i saveta kako da se one primenjuju, mogli da čuju i brojne primere iz prakse i da dobiju odgovore na svoja pitanja. Predstavnici ANEMovih stanica su imali priliku da od kompetentnih sagovornika saznaju da li odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i dalje važe iako ih je Ustavni sud proglasio neustavnim; šta znači obaveza poštovanja prezumpcije nevinosti; šta podrazumeva zaštita prava maloletnika; kako se izveštava o sudskim postupcima; kako se primenjuju odredbe koje se odnose na objavljivanje informacija iz privatnog života i ličnih zapisa; kakve su obaveze medija u pogledu poštovanja prava na odgovor i prava na ispravku, kakva je sudska praksa u medijskim slučajevima, koja pravila važe za objavljivanje sadržaja na novim medijima.

Nakon radionice, novinari - učesnici su se složili u oceni da će im, zbog značaja Zakona o javnom informisanju za njihov svakodnevni posao, ova radionica veoma pomoći za dalji rad, jer su im nakon ovog skupa u velikoj meri jasnije odredbe i način njihove primene, kao i prava i obaveze koje za njih proističu iz ovog zakona.

Ceo izveštaj sa zaključcima i uputstvima za emitere možete pogledati ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs