Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Aktuelno

27. 10. 2016

Brojne prepreke u praksi projektnog sufinansiranja

Zakon o javnom informisanju i medijima iz avgusta 2014. je, kao isključivi vid državne pomoći medijima, propisao sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Proces se, međutim, u praksi sapliće o brojne prepreke. U 2015. godini, skoro trećina opština nije raspisala konkurse, a tamo gde jesu, bilo je primera dobre prakse, ali mnogo više problema, koji su posledica i nerazumevanja i nepoštovanja zakonskih odredaba i manipulacija od strane lokalnih vlasti, ali i nedovoljne spremnosti i obučenosti medija za primenu novih pravila u ovoj oblasti.

Zakon, kao i Pravilnik koji bliže uređuje ovu oblast, predvideo da se većina članova konkursnih komisija, koje ocenjuju medijske projekte podnete na konkurse za projektno sufinansiranje, imenuje na predlog novinarskih i medijskih udruženja, u skladu sa Zakonom. Stoga je i njihova odgovornost izuzetno velika, jer organi koji su raspisali konkurse za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa svoje odluke donose na bazi predloga konkursnih komisija.

Međutim, za napredak u ovoj oblasti, nije dovoljno samo unaprediti stručne kapacitete medijskih profesionalaca za ocenu projekata, već i kapacitete nadležnih organa lokalnih samouprava koji sprovode konkursne procedure, jer je dosadašnja praksa pokazala da su brojni problemi u ovoj oblasti rezultat loše prakse lokalnih samouprava u primeni pravila o projektnom sufinansiranju medija, čija svrha upravo i jeste da obezbede da se budžetska sredstva namenjena medijima troše na transparentan i nediskriminatoran način, koji ne dovodi do narušavanja konkurencije na tržištu, i to za proizvodnju medijskog sadržaja od javnog interesa a ne za finansiranje medija.

Upravo iz gore navedenih razloga, u periodu od pet meseci, od avgusta do decembra 2016. godine, ANEM sprovodi projekat koji ima za cilj da doprinese boljoj implementaciji pravila o projektnom sufinansiranju medija, kroz dve radionice za evaluaciju medijskih projekata, kao i organizovanje okruglog stola, čija je svrha razmena mišljenja između različitih učesnika u procesu projektnog sufinansiranja medija i vođenje konstruktivne javne debate o ovoj temi od značaja za javnost.

Ovaj projekat realizuje ANEM uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs