15. 10. 2013

Sastanak o borbi protiv korupcije

Beograd, 15.10.2013. (Politika) - Održan prvi sastanak koordinacione grupe za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana u Palati "Srbija".

Skup je otvorio savetnik ministra pravde i državne uprave Radomir Ilić koje je naglasio značaj koordinacije državnih organa koji su dužni da sprovode "stotine mera i hiljade aktivnosti" iz Strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana.

Ilić je rekao i da je potrebno prilagoditi državne organe "jedne drugima, povezati ih i učiniti moćnim i sposobnim da se bore protiv korupcije". Prema njegovim rečima, učesnici sastanka predstavljaju lanac koji treba da bude dobro povezan i neraskidiv i u kome ne sme da bude loše karike.

Ilić je, uoči početka sastanka objasnio da će Ministarstvo pravde i državne uprave biti zaduženo za koordinaciju. Ilić je rekao novinarima i da će to ministarstvo oranizovati veliki broj bilateralnih sastanaka sa nosiocima borbe protiv korpucije. "Konkretno nadzor nad sprovođenjem Stratergije vrši Agencija za borbu proti korupcije a naša uloga je koordinaciona jer mi pratimo sve aktivnosti u vezi sa Strategijom", rekao je on.

Ilić je rekao i da nije zadovoljan kako stvari do sada teku jer je Akcioni plan prekršen i to od strane Agencije za borbu protiv korpucije koja se nije odazvala pozivu da se uključi u izradu zakona o uzbunjivačima.

"Agencija je dužna da se uključi i da sa Ministarstvom pravde brzo izradi Zakon o zaštiti uzbunjivača", rekao je on podsetivši da je Agencija za borbu protiv korpucije to odbila da učini. On je podestio da je ministar pravde pre desetak dana formirao radnu grupu i da su pozivi poslati svim relevantnim institucijama uključujući i Agenciju.

Ilić je naveo i da je ministarstvo od Agenciji dobilo dopis da oni nisu zainteresovani da učestvuju u toj radnoj grupi jer su učestvovali u prethodnoj radnoj grupi koja je radila na projektu koji je formirao poverenik. "Naš stav je da se zakoni ne pišu na projektima, naš stav je da se zakoni pišu u radnim grupama koje organizuje ministarstvo i to više nije pitanje dobre prakse već obaveze", rekao je Ilić.

Na skupu su šef Odeljenja Misije OEBS-a za vladavinu prava Romana Švajger i savetnica ministra pravde i državne uprave Mirjana Mihajlović ukazali na značaj kooridnacije državnihg organa u borbi protiv korupcije.

Švajger je, najavivši podršku OEBS-a borbi protiv korpucije rekla da su saradnja i koordinacija aktivnosti od ključnog značaja kako bi ta borba bila uspšna.

Mihajlović je izrazila uverenje da je došlo vreme da ta Strategija i Akcioni plan daju rezultate i da se "predje sa reči na delo" i pokaže skepticima da je to moguće uraditi. Pored Ministarstva pravde i državne uprave, skup su podržali i Savet za borbu protiv korupcije, kao i Misija OEBS-a u Srbiji.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs