01. 05. 2013

Srbija slobodna, problem korupcija

Vašington, 01.05.2013. (Tanjug) - Srbija je slobodna zemlja, ali ima problem sa korupcijom i autocenzurom u medijima, navodi se u godišnjem izveštaju američke organizacije Fridom Haus.

Srbija ima status demokratski slobodne zemlje, ali korupcija ostaje ozbiljan problem, dok je većina medija svrstana ka određenim političkim partijama, pri čemu postoji i autocenzura zbog uticaja malog broja političkih i ekonomskih aktera na celokupni oglasni prostor, stoji u izveštaju Fridom Hausa.

Srbija je u tom izveštaju zadržala ocenu dva, istu koju je imala i tokom prethodne 2011. godine.

Države su podeljene u grupe sa ocenama od jedan do sedam, pri čemu najmanji broj znači da u toj zemlji postoji potpuna sloboda i poštovanje demokratskih standarda, dok broj sedam označava diktature.

Organizacija Fridom Haus navodi da su izbori u Srbiji, održani u maju 2012. godine, bili slobodni i fer, kao i da su na njima učestvovale i partije etničkih manjina.

Međutim, kao jedan od ozbiljnih razoga za brigu navodi se rasprostranjena korupcija i istice da "ucene i kršenja pravila ostaju široko rasprostranjeni, posebno u javnim nabavkama i prilikom privatizacija".

U izveštaju se ukazuje da vlast u Srbiji tek treba da prikupi dokaze i vodi procese za korupciju, posebno u slučajevima u koje su umešane uticajne osobe, i ocenjuje da za sada nema političke volje da se to do kraja istraži.

Američka organizacija navodi da se Srbija, prema izveštaju Transparensi internešnela, nalazi na 80 mestu od 176 država u kojima je meren indeks percepcije korupcije.

U delu koji se bavi slobodom medija, piše da su oni u Srbiji generalno slobodni, ali da je većina medijskih kuća i dalje svrstana ka određenim političkim partijama.

Fridom Haus se poziva na izveštaje nevladinih organizacija iz Srbije, po kojima je javni servis RTS i dalje pod jakim uticajem vlasti. Takođe, kritikuje se i nedostatak potpune transparentnosti kada je u pitanju vlasništvo nad medijima.

S druge strane, Fridom Haus je pohvalio vlast zbog slobodnog pristupa internetu za sve građane.

Kada su u pitanju verske slobode, američka organizacija ocenjuje da se one generalno poštuju, a navodi se i podatak da je u 2012. godini smanjen broj incidenata koji su motivisani religioznim razlozima.

Građani imaju slobodu okupljanja i udruživanja, piše u izveštaju, ali se podseća da je u oktobru prošle godine vlast zabranila gej prajd paradu iz bezbednosnih razloga.

Fridom Haus naglašava da radikalne desničarske organizacije i "navijači" ostaju razlog za ozbiljnu brigu.

Izveštaj se bavio i stanjem u pravosuđu, u kome se kaže da je Ustavni sud u julu prošle godine ukinuo kontroverzne odluke iz 2009. i 2010. godine, kojima su tada stotine sudija i tužilaca ostali bez posla.

Američka organizacija zaključuje da jedan od problema koji i dalje postoji predstavlja nasilje u porodici, kao i da Srbija i dalje ostaje zemlja u kojoj postoji trgovina ljudima i prostitucija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs