05. 12. 2012

Srbija stagnira - korupcija visoka

Beograd, 05.12.2012. (Politika) - Predsednik Transparentnost Srbija Vladimir Goati ocenjuje da Srbija stagnira na listi percepcije korupcije jer se "ne mere dobra volja i najave već ostvarenja".

Predstavljajući najnovije rezultate prema kojima Srbija na 80. mestu svetske liste koja meri percepciju korupcije i sa ocenom 39 se nalazi iza svih zemalja bivše SFRJ, Goati kaže da je to izuzetno nezadovoljavajuće mesto. Prema novoj metodologiji, zemlje se ocenjuju od 0 do 100, gde su zemlje sa 100 veoma 'čiste', a one sa ocenom 0 veoma korumpirane.

Goati ocenjuje da sa takvom pozicijom Srbija može "koliko hoće" da stvara unutrašnje preduslove, ali da će strani investitori svoje odluke i dalje donositi na osnovu tog indeksa.

On kaže da je potrebno da Vlada Srbije utvrdi čitav niz koraka koje će učiniti u narednih nekoliko godina u borbi protiv korupcije, jer uspeh ne može biti postignut ako se radi parcijalno. Predlažu da se utvrde blaže kazne za one koji daju mito od kazni za one koji ga uzimaju i traže da se zakonski zaštite uzbunjivači koji ukazuju na korupciju.

Govoreći o stvarima koje otežavaju borbu protiv korupcije u Srbiji, Goati je izdvojio politizovanu i deprofesionalizovanu javnu upravu i neuspešnu reformu pravosuđa, zbog koje mnoge afere, poput afere Indeks, Kofer ili Kolubara, još nisu dobile sudski epilog.

Govoreći o eventualnom uticaju promene vlasti na stepen percepcije korupcije, programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je rekao da su izveštaji na osnovu kojih je određen indeks uglavnom rađeni u 2011. ili u prvoj polovini 2012. godine.

"Srbija je na listi blago napredovala jer je bilo mnogo više zemalja koje su se spustile na listi nego onih koje su nas prestigle. Ipak, nema bitne promene, jer uvidom u rezultate istraživanja na osnovu kojih je određen indeks vidimo da su u šest od sedam izveštaja primedbe iste kao i prošle godine", rekao je Nenadić.

Prema njegovim rečima, neke stvari su zaista urađene, ali to nije bilo dovoljno uverljivo da bi promenilo percepciju korupcije, a ostaje da se vidi da li će se akcije represivnog aparata odraziti na tu percepciju naredne godine.

Nenadić je ocenio da je za tako nešto potrebno obezbediti javnost rada državnih organa, smanjiti regulatorne i finansijske intervencije države, promeniti zakon o javnim nabavkama, omogućiti nezavisnost rada regulatornih tela, javnost medijskog vlasništva, nezavisno pravosuđe i rešiti "pitanje svih pitanja" - finansiranje stranaka i izbornih kampanja.

Po percepciji o korupciji Srbija je najlošije rangirana od svih zemalja bivše Jugoslavije - sa ocenom 39 nalazi na 80. mestu, što je pet mesta iza Crne Gore, osam iza BiH, 11 iza Makedonije i 18 mesta iza Hrvatske. Od bivših republika SFRJ najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 37. mestu sa skoro 61.

Kao glavne probleme Srbije, predstavnici TS naveli su kršenje antikorupcijskih zakona, narušavanje pravne sigurnosti usvajanjem kontradiktornih i nejasnih odredaba, vaninstitucionalnu moć političkih stranaka na rad javnog sektora, neuređeno lobiranje, netransparentan proces donošenja odluka, nepotrebne procedure i nedovoljne kapacitete organa koji vrše nadzor nad primenom zakona.

Prošle godine Srbija je bila na 86. mestu sa indeksom percepcije korupcije od 3,3.

U 2010. godini Srbija je delila poziciju između 78. i 84. mesta sa Kinom, Grčkom, Kolumbijom, Lesotom, Peruom i Tajlandom, dok je 2009. godine bila sama na 83. mestu.

Ove godine na prvom mestu sa ocenom 90 nalaze se Danska, Finska i Novi Zeland, dok je na drugom mestu Švedska sa 88 bodova.

Najslabije su rangirani Avganistan, Severna Koreja i Somalija sa osam bodova, dok je pretposlednje mesto zauzeo Sudan sa 13 od maksimalnih sto bodova.

Indeks se pravi na osnovu 13 različitih istraživanja i studija, koje ispituju mišljenja stručnjaka, predstavnika institucija i poslovnih ljudi.

Meri se stepen u kojem se opaža korumpiranost javnih službenika i državnih funkcionera. Ispituje se percepcija, odnosno opažanje, a ne činjenice, to jest broj osuda za korupciju ili broj tekstova u medijima.

Indeks ne odražava stepen napora uloženih u borbi protiv korupcije ili postignutih rezultata u borbi protiv korupcije, ukoliko oni nisu doveli do promena koje se opažaju u praksi.

U 2012. godini rangirano je ukupno 176 država ili teritorija, što je sedam manje nego 2011. godine.

Vršiteljka dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je danas da je za napredak Srbije na rang listi Transparensi internešenela potrebna jaka politička volja, sistemski pristup i saradnja svih institucija.

"Pojedinačne akcije mogu da dovedu do trenutnog, ali ne i sistemskog poboljšanja. Svi organi - represivni i preventivni, regulatorni organi i nezavisna tela, treba da imaju odrešene ruke kako bi ostvarili vidan napredak", rekla je Tatjana Babić, a prenosi sajt Agencije.

Ona je istakla da će Agencija aktivnim odnosom prema predstavkama i naglaskom na kontroli finansiranja političkih subjekata i izveštaja izborne kampanje dati svoj doprinos da indeks za 2013. bude znatno bolji.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs