30. 05. 2012

Korupcija ista kao devedesetih

Beograd, 30.05.2012. (Beta) - Borba protiv korupcije u Srbiji na istom je nivou kao 2000, odnosno u vreme vladavine Slobodana Miloševića, kaže holandski profesor Petrus van Dijn.

"Rezultat rada pravosudnih i policijskih organa je na istom nivou kao 2000. godine, u doba Miloševića, pa čak i gori", rekao je profesor holandskog univerziteta Tilburg na otvaranju konferencije "Borba protiv korupcije: iskustva i poređenja".

On je predstavio izveštaj "Borba protiv korupcije ili Potemkinova sela" koji je, prema njegovim rečima, sačinjen na osnovu podataka Zavoda za statistiku i sudova u Srbiji.

Van Dijn je rekao da je posle pada Slobodana Miloševića 2000. godine prošireno antikorupcijsko zakonodavstvo, ali da je nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića u borbi protiv korupcije postignut mali napredak.

"Danas ima manje osuđenih zbog korupcije nego u Miloševićevo vreme i broj procesuiranih predmeta je manji nego pre 2000. godine", rekao je holandski profesor i dodao da institucije koje se bave borbom protiv korupcije u Srbiji ne funkcionišu dobro.

Direktor Instituta za uporedno pravo Jovan Ćirić rekao je na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije da je korupcija simbol globalizacije i da nema društva koje se ne suočava s tim problemom.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je novinarima u pauzi konferencije da su osnovni problemi u borbi protiv korupcije nedostatak političke volje i činjenica da pravosuđe nije nezavisno.

"Politička volja znači da se procesuiraju svi predmeti korupcije, makar bili i na najvišem nivou u vladajućoj strukturi", rekla je Boljevićeva.

Dvodnevnu konferenciju "Borba protiv korupcije: iskustva i poređenja", organizuju Institut za uporedno pravo, Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu i nemačke fondacije za međunarodnopravnu saradnju IRZ i Fondacija Konrad Adenauer.

Na konferenciji učestvuju stručnjaci iz Velike Britanije, Holandije, Belgije, Nemačke, Rusije, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs