03. 10. 2013

Predstavljeno istraživanje javnog mnjenja o korupciji u Srbiji - nivo korupcije ne opada

Beograd, 03.10.2013. (Media Centar, Beta) - Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavio rezultate sedmog polugodišnjeg istraživanja javnog mnjenja o korupciji u Srbiji, koje je sprovedeno u saradnji sa CeSID-om.

U Srbiji je povećan broj slučajeva u kojima je od građana tražen mito, a kao prosečan iznos mita oni koji su učestvovali u korupciji navode 205 evra, pokazalo je istraživanje Programa Ujedinjenih nacija za razvoj o korupciji u Srbiji objavljeno u četvrtak. Prema tom istraživanju, velika većina građana, njih 72 odsto, smatra da su najkorumpiranije političke stranke, a zatim slede zdravstvo i pravosuđe. Rezultati pokazuju da je u poređenju sa istraživanjem iz decembra opalo poverenje građana u policiju i pravosuđe.

Istraživanje, rađeno u junu na uzorku od 610 ispitanika iz čitave Srbije, finansirao je UNDP, a sproveo CESID.

Da postoji korupcija u Vladi Srbije veruje 47 odsto ispitanika, a otprilike isti broj, njih 48 odsto, smatra da je korupcija prisutna i u Skupštini Srbije. U poređenju sa istraživanjem iz decembra prošle godine porastao je broj onih koji smatraju da postoji korupcija u policiji, sa 56 odsto na 65 odsto. Kao institucije i zanimanja u kojima je u velikoj meri prisutna korupcija, građani navode i carinu, 62 odsto, administraciju, 51 odsto, kao i pravosuđe - sudije, tužioce i advokate, iznad 60 odsto.

Istraživanje UNDP-a pokazuje da 52 odsto građana smatra da živi loše ili nepodnošljivo, što je porast u poređenju s rezultatima iz decembra za osam odsto.

Ispitivanje je sprovela nevladina organizacija Centar za slobodne izbore i demokratiju.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs