27. 04. 2013

Koliko je "pojela" korupcija?

Beograd, 27.04.2013. (Tanjug) - Srbija je prošle godine zbog rasprostranjene korupcije u oblasti javnih nabavki izgubila čak 600 miliona evra, odnosno vrednost kompletnog odbrambenog budžeta.

Na ovu činjenicu je ukazao pomoćnik ministra odbrane Miroslav Jovanović.

Na konferenciji "Srbija u bezbednosnim i ekonomskim izazovima evroatlantskog prostora", Jovanović je naveo da je Transparensi internešenel u svom prošlogodišnjem izveštaju o nivou rizika od korupcije u sistemu odbrane dao "vrlo lošu ocenu", ukazujući na "oblike sistemske ili planirane sistemske korupcije".

Po njegovim rečima, Ministarstvo je "od prvog dana" pokrenulo transparanetno i vrlo otvoreno planiranje na sprovođenju političkog imperativa ove Vlade, kad je u pitanju "nulta tolerancija" u borbi protiv korupcije.

U ministarstvu odbrane posebna pažnja se posvećuje borbi protiv sistemske korupcije koja pogađa budžet odbrane i zato je uspostavljena saradnja sa različitim međunarodnim organizacijama - UN, OEBS, UNDP...

"U ministarstvu odbrane sprovode se konkretne i sveobuhvatne mere na prevenciji, smanjenju i suzbijanju korupcije, kao i na racionalizaciji trošenja dodeljenih sredstava iz budžeta", rekao je Jovanović i dodao da se detaljna kontrola trošenja novca vrši na sedmičnom i mesečnom nivou.

"Sistem odbrane u potpunosti realizuje dinamiku trošenja budžetskih sredstava", tvrdi zamenik ministra odbrane.

Govoreći o angažovanju pripadnika oružanih snaga Srbije u međunarodnim operacijama, Jovanović je rekao da u njima trenutno učestvuje 111 naših vojnika, a da će tokom 2013. taj broj porasti na 474, do čega će 13 pripadnika biti raspoređeno u misiji u Maliju, na osnovu odluke Vlade Srbije donete pre dva dana.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs