23. 09. 2013

Transparentnost o radu vlade Srbije

Beograd, 23.09.2013 (Politika) - Analiza javnosti rada Vlade Srbije u poslednjih sedam meseci pokazuje zanemarivanje tog antikorupcijskog načela, upozorava Transparentnost Srbija.

Predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati danas je, predstavljajući izveštaj "Monitoring javnosti rada Vlade Srbije", istakao da su tajnovitost i antitransparentnost osobenosti autoritarnih i diktatorskih režima, te da Vlada Srbije često ne poštuje vlastite propise i da "šlajfuje" kada je reč o uspostavljanju načela transparentnosti.

"Vučemo bogato nasleđe iz samoupravnog socijalizma i, iako i najdemokratskije države i dalje imaju taj deo arkanske politike, naročito u tajnim službama, kod nas je taj prtljag iz vremena socijalizma toliko veliki, a vlade se nisu preterano trudile da ga ukidaju u proteklim decenijama", ocenio je Goati.

U izveštaju se navodi da Vlada Srbije, i pored naglašavanja značaja borbe protiv korupcije i ukazivanja na rezultate represivnog delovanja
policije i tužilaštva, ne čini dovoljno u oblasti sprečavanja korupcije, odnosno na uspostavljanju i primeni preventivnih mehanizama.

Transparentnost Srbija konstatuje da su u proteklih godinu dana načinjeni pozitivni pomaci na normativnom nivou - donošenem atikorupcijske strategije i akcionog plana, izmenom Poslovnika Vlade Srbije, usvajanjem zakona o javnim nabavkama i javnim preduzećima - međutim u tim propisima postoji mnogo "zakonskih rupa" koje ostavljaju prostor za razvoj korupcije, a još lošije je stanje u primeni propisa.

Vlada je, kako je utvrđeno u izveštaju, nastavila lošu praksu prethodnika u oblastima kao što su neobjavljivanje sporazuma i ugovora koje potpisuje, tajnost sednica, neobjavljivanje važnih zaključaka, postavljanje na položaje bez konkursa i neoglašavanje javnih rasprava.

Integralni izveštaj u kojem je u svakoj od ovih oblasti istraživanje vršeno na ograničenom uzorku javnih preduzeća i ministarstava biće dostupan na veb-sajtu Transparentnosti Srbija, a predstavnici te nevladine organizacije su na današnjoj konferenciji za novinare upozorili na samo neke od primera netransparentnosti.

Tako upozoravaju na činjenicu da vlada i dalje ne objavljuje važne poslovne ugovore sa investitorima, na nedosledno organizovanje javnih
rasprava o zakonskim predlozima, nepoštovanje rokova definisanih u normativnim aktima, na neorganizovanje konkursa za izbor direktora u
javnim preduzećima ili neobjavljivanje planova o radu i finansijskih izveštaja u tim preduzećima.

Sumirajući utiske, saradnik Transparentnosti Srbija Zlatko Minić je ocenio da se "vlada ponaša kao onkolog koji voli da se hvali da je jako uspešan u borbi protiv raka, a istovremeno puši tri paklice cigareta dnevno", odnosno da nedovoljnom prevencijom, to jest doslednim sprovođenjem propisa, radi na suzbijanju korupcije.

Istraživanje je pomogla nemačka Fondacija Konrad Adenauer, čiji je direktor u Srbiji Henri Bone poruči da se moraju stvoriti pretpostavke da građani kredibilno na osnovu informacijama o radu vlade donose odluke o političkoj i ekonomskoj budućnosti svoje zemlje.

Prema njegovim rečima, jučerašnji uspeh demohrišćana na parlamentarnim izborima u Nemačkoj je upravo potvrda kako građani nagrađuju vlade koje ekstenzivno obaveštavaju birače o problemima države i merama za njihovo rešavanje.

"I u Srbiji nova vlada suočava se sa izazovom da obavesti građane o razvoju ekonomskih i političkih događaja kao što je dijalog sa Prištinom", konstatovao je Bone.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs