13. 07. 2012

"Korupcija od poštenih pravi ovce"

Beograd, 13.07.2012. (Politika, Tanjug) - Korupcija je glavni uzrok nezaposlenosti, visokih cena, nepoverenja stranih investitora i rasta javnog duga, smatra guverner NBS Dejan Šoškić.

On je u autorskom tekstu za list "Politika" rekao da korupcija na tržištu rada, robe i usluga, tržištu novca i kapitala pretvara solidne građane i privrednike koji poštuju zakone u "ovce" koje gube u nefer utakmici sa "dobro povezanim" i nesolidnim.

"Dok god ovi drugi prolaze nekažnjeno, korupcija provocira novu korupciju i zloupotrebe", smatra Šoškić.

"Preko noći se stvaraju bogatstva i naglašavaju socijalne nejednakosti u društvu koje nisu posledica sposobnosti, već korupcije", tvrdi guverner.

"Korupcija omogućava poslovni uspeh bez rasta kvaliteta i efikasnosti zbog čega se potrošači osuđuju da plaćaju više, a dobijaju manje. Korupcija negira zdravo preduzetništvo i konkurenciju na kojoj istorijski počiva komparativna prednost i efikasnost tržišnog sistema privređivanja, i istovremeno uništava preduzetničku energiju nacije", navodi guverner NBS za list "Politika".

Privrednici stasali na korupciji jeftino kupuju preduzeća ali ih ne koriste za ono za šta su namenjena. Prema njegovim rečima, oni nisu u stanju da kupe posrnuli gigant iz metalskog kompleksa, tekstilne industrije ili elektroindustrije i udahne mu novi život kroz racionalno poslovanje nove investicije, inovativnost i nastup na svetskom tržištu.

"Oni nisu u stanju samostalno da proizvedu sofisticiran, nov, konkurentan proizvod i da ga izvoze na svetsko tržište uz profit. Ni nov televizor, ni traktor, ni mašinu za veš, ni fen za kosu... ništa....! Često je njihov najveći privredni domet da u inostranstvu kupe za jedan, a domaćem potrošaču prodaju za dva ili tri", navodi Šoškić.
Cenu korupcije plaćaju građani

Šoškić je, pored ostalog, naveo da korupcija odbija strane investitore i da mnogi investicioni projekti nisu dovoljno isplativi da bi kompenzovali prisustvo korupcije u sistemu.

Šoškić smatra da korupcija u javnim preduzećima vrlo često vodi u njihovo poslovanje sa gubicima zbog kojih ne plaćaju dividende državi - svom vlasniku, a istovremeno, njihove gubitke preuzima država direktno ili kroz državne garancije. Cenu i u jednom i u drugom slučaju plaćaju poreski obveznici - građani, naveo je guverner NBS.

Ozdravljenje privrede, dugoročan rast zaposlenosti i blagostanje stanovništva biće moguće jedino ukoliko se iskoreni korupcija, smatra Šoškić.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs