27. 08. 2012

"Sistemska korupcija je rak rana"

Beograd, 27.08.2012. (Politika, Tanjug) - Izvestilac Evropskog parlamenta Jelko Kacin saglasio se sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem da je sistemska korupcija rak rana društva.

On, ipak, veruje da aktuelna vlada i predsednik Srbije mogu voditi Srbiju napred.

U izjavi novinarima posle razgovora s Nikolićem, koji je u Predsedništvu Srbije trajao duže od sat i po, Kacin je istakao da samo Srbija može da ostvari pravnu državu, a da Evropa nema nameru da se meša u unutrašnje stvari.

Nikolić i Kacin konstatovali su da evropski put Srbije predstavlja prioritet i da što pre treba uspostaviti dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

Nikolić je istakao da još postoje nedoumice oko tumačenja onoga što je prethodna vlada potpisala i da neučešće na regionalnim konferencijama šteti samo Srbiji, i istovremeno ukazao da je želja za ulaskom u EU san svakog ozbiljnog političara u Srbiji, ali ne po svaku cenu, saopštila je Pres služba predsednika Republike.

Kacin je pozdravio dosadašnje aktivnosti vlade Srbije na borbi protiv kriminala i korupcije, istakavši da bi ta borba uz reformu pravosuđa trebalo da ostane prioritet vlade.

Osvrnuviši se na situaciju u južnoj srpskoj pokrajini, Kacin je istakao da su multietničnost i pravna država centralna aktivnost evropskih institucija na tom području.

Sa sastanka Nikolića i Kacina poslata je i poruka da su mir i stabilnost u regionu neophodan uslov za dalji napredak i bolji život svih građana, navedeno je u saopštenju.

Opisujući susret s Nikolićem kao "veoma otvoren, produbljen i odgovoran dijalog o tome šta Srbija može i šta ne može", Kacin je istakao da veruje da je Nikolić, "što se tiče institucije predsednika, u potpunosti posvećen svojoj funkciji i da može mnoge stvari da objasni Srbiji, bez bilo kakve kolateralne štete".

Kacin je dodao da veruje da "građani Srbije imaju sasvim normalna evropska očekivanja, žele da imaju socijalnu sigurnost i budućnost u Srbiji, a ne u emigraciji".

Na molbu da objasni šta je hteo da kaže kada je korupciju i "reketiranje" danas - govoreći o problematičnim privatizacijama - opisao kao "srpska posla, Kacin je uzvratio da će "o svemu tome više govoriti organi Srbije".

"Mislim da se srpska država ne može i ne sme zloupotrebljivati za reketiranje, kao što je očigledno bio slučaj", zaključio je Kacin.

On je ranije danas rekao da Srbija ove godine neće početi predovore za ulazak u EU.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs