14. 03. 2012

Kacin: Glavna tema da bude korupcija

Frankfurt, 14.03.2012. (Tanjug) - Jelko Kacin ocenio da je nakon završetka saradnje s Hagom i pomaka u dijalogu s Kosovom, sada centralna tema u Srbiji borba protiv korupcije.

"Beograd može da se izbori sa sistemskom korupcijom. Kada i na koji način, ostaje da se vidi. Korupcija postoji i u najrazvijenijim zemljama, ali sistemska korupcija, koja se ogleda u vladavini privatnih interesa i političkih partija, mora da se prevlada", rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju u intervjuu frankfurtskim "Vestima".

Govoreći o Rezoluciji, koja treba uskoro da se usvoji u EP, Kacin je objasnio da nju čini niz sugestija, pohvala i kritika koje idu od opštih političkih tema, kao što je dijalog s Prištinom, do vrlo konkretnih tema, npr. strategija grada Beograda za 2020. Rad na nekim pitanjima kao što je borba protiv korupcije će trajati godinama.

"Za otvaranje pregovora, nužno je da se nastavi dijalog s Prištinom i reši problem telekomunikacija i energetike, kao i da se radi na punoj implementaciji postignutih dogovora. Takođe je neophodno početi rad na reintegraciji srpske zajednice severno od Ibra u šire Kosovo i vrlo pažljivo okončati rad tzv. paralelnih struktura", istakao je on.

Prvi test će, kako je naglasio, doći sa lokalnim izborima u Srbiji. "Ostaje da se vidi da li će izbori biti raspisani i za lokalne organe na severu Kosova, kao i da li će se održati", objasnio je Kacin.

Upitan koliko u Srbiji može da traje ispunjavanje uslova iz poglavlja 23 i 24 izvestilac EP je odgovorio da s obzirom na to da se po novoj strategiji proširenja Evropske komisije ova poglavlja otvaraju na početku pregovora, ne postoji opasnost da se pregovori otegnu unedogled zbog nedostatka konkretnih rezultata.

"Reforma pravosuđa podrazumeva kontinuiran i dugotrajan rad. Dobro je da je Srbija krenula u reformu tri godine pre dobijanja statusa kandidata, ali neophodno je da se svi propusti isprave i obezbedi puna nezavisnost sudija i tužilaca", ukazao je izvestilac EP.

Vezano za poziv EP srpskim vlastima da odmah preispitaju sumnjive privatizacije, Kacin je kazao da istražni organi sigurno mogu makar da reaguju prema izveštajima koje Savet za borbu protiv korupcije podnosi Vladi i javnosti već godinama.

"Sada, kada emotivna tema Kosova više ne dominira nad drugim temama u srpskoj politici, otvara se prostor za pun angažman na polju borbe protiv korupcije", naveo je Kacin i dodao da je to tema od centralnog značaja za javnost i građane u Srbiji.

On smatra da već postoji dovoljno informacija koje su dostupne nadležnim organima na osnovu kojih je moguće pokrenuti postupke.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs