20. 12. 2012

Korupcija: Borba stagnira 5 godina

Beograd, 20.12.2012. (Tanjug) - Prema indeksima nekih stranih institucija Srbija nije napravila napredak već pet do šest godina u domenu smanjivanja nivoa korupcije, izjavio je Nenadić.

Programski direktor "Transparentnosti Srbije" Nemanja Nenadić je istakao da je od 2003. do 2007. Srbija napredovala u reformama i borbi protiv korupcije.

Gostujući na Klubu lobista Srbije, Nenadić je ukazao na visok stepen korupcije koji vlada u privredi, sputava njen rast, narušava tržišnu konkurentnost i smanjuje izglede za masovniji dolazak stranih investitora.

Koliki će nivo korupcije biti u sistemu zavisiće od uplitanja države u privredu, bilo kroz finansijske intervencije (tenderi, subvencije, krediti) ili preko regulatornih funkcija (izdavanje raznih dozvola), naveo je Nenadić.

Prethodna vlada je napravila "bum" ukidanjem različitih licenci i dozvola, čak i bezbednosnih procedura, da bi smanjila administrativne procedure, ali se otišlo u drugu krajnost zbog korupcionaških afera i zloupotreba nekih članova vlade, kazao je Nenadić.

Govoreći o modalitetima korupcije, Nenadić je naveo da se to u Srbiji čini radi poštovanja ili kršenja zakonskih normi ili za stvaranje novih pravila, da bi se nekome zakonski omogućila korupcija.

Kada je reč o dolasku stranih investitora, on je istakao dilemu: da li se državni podsticaj od 10.000 evra po novom radnom mestu za strane investitore može nazvati korupcijom?

Nenadić je podsetio na slučajeve gde se Srbija nadmetala sa Rumunijom da bi privukla strane investitore, tako što je nudila veće podsticaje za svako novo radno mesto.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs