23. 03. 2012

Korupcija temelj građevinarstva

Beograd, 23.03.2012. (Dnevnik) - Uprkos svim naporima da se iz svih pora života iskoreni zlo zvano korupcija, ona u oblasti građevinarstva još uvek caruje.

To potvrđuju prijave Ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje jer je krajem prošle godine pružilo mogućnost svima koji znaju za zloupotrebe u ovoj oblasti da ih prijave na sajt ministartstva - potpisane ili anonimne.

Za samo tri meseca postojanja sajta, građani su podneli oko 100 prijava za korupciju, odnosno sumnju na zloupotrebu u radu službi. Analizirajući prispele žalbe, u Ministarstvu kažu da se neke prijave ne odnose na njih, neke se ponavljaju, a najčešće se odnose na rad zaposlenih i sporo rešavanje predmeta.

Građanima su dojadile preduge procedure u izdavanju građevinskih dozvola i namerno odugovlačenje administracije u opštinama radi sticanja materijalne koristi, a žale se i na rad građevinskih i urbanističkih inspekcija, na to da zaposleni u administraciji traže novac za neku uslugu.

Ministar Oliver Dulić je još na početku akcije obećao da će svaki pojedinačni slučaj biti proveren i ukoliko se utvrdi da postoje opravdane sumnje za korupciju, sve će se prijaviti nadležnim organima.

Neki slučajevi su već pod istragom. Građanima je pružena mogućnost da se resornom ministarstvu obraćaju anonimno, međutim, obavezni su da ostave ime i prezime osobe koja je umešana u korupciju, njeno radno mesto i kratak opis slučaja ili broj predmeta.

Procedure za izdavanje građevinske dozvole još uvek nisu ubrzane pa su strani investitori i ovih dana upozorili na to da je to jedan od razloga koji ih odbija od Srbije, koja je, usput rečeno, na samom začelju liste jer se u samo osam zemalja sveta građevinska dozvola dobija teže.

Uz to, ovaj dokumenat je kod nas najskuplji u Evropi! U tako dugim procedurama i brojnim dokumentima i šalterima krije se osnov za korupciju. Upućeni ocenjuju da su procedure toliko komplikovane da prosto teraju investitore na to da krše zakon, ili da odustanu od investiranja.

Izdavanje dozvole za izgradnju povezano je s velikim brojem institucija, među kojima su katastri nepokretnosti, direkcije za građevinsko zemljište, građevinske inspekcije, urbanistički zavodi, sekretarijati za urbanizam, sva javna komunalna preduzeća: EPS, vodovodi, „Putevi Srbije", gasovodi, toplovodi, toplane... plus licencirani projektanti, planeri, izvođači radova...

Građani se žale i na rad katastra nepokretnosti vezano za legalizaciju. Svi koji imaju bilo kakvu primedbu na rad te ustanove, mogu direktno da je pošalju na njihovu adresu. Direktor Republičkog geodetskog zavoda Nenad Tesla kaže da građane najviše interesuje kada će biti rešen njihov predmet i da li zaista moraju da plate određenu naknadu u tom iznosu.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs