09. 12. 2012

Korupcija "jede" milijarde

Beograd, 09.12.2012. (Novosti) - U zemlji kao što je naša, otprilike trećina bruto društvenog proizvoda, kako kažu u Transparentnosti Srbija, završava u koruptivnim vodama.

Kada je BDP mali, pa više od trećine tog malog, umesto u državnoj kasi, nađe svoje mesto u privatnim džepovima, država postaje još siromašnija i bednija, pišu Novosti.

Procene su da na korupciji Srbija godišnje gubi milijarde evra, od čega najviše nestane u oblasti javnih nabavki - čak 800 miliona.

Kada bi se taj novac vratio u legalne tokove, iz socijalnih fondova moglo bi da se namiri duplo više siromašnih, dok bi bolnice imale više sredstava za lekove i opremu.

Prema računici organizacije "Doktori protiv korupcije", samo zdravstvo, koje je po svim rangiranjima, odmah posle političkih stranaka, najkorumpiranija grana u zemlji, godišnje izgubi oko pola milijarde evra bilo kroz sitno mito, bilo kroz nameštene javne nabavke.

Kao i sve ostalo, i korupcija ima svoj cenovnik. On nije javan i teško je dokaziv, jer oni koji daju pare o tome ne žele da svedoče pošto je kod nas i davanje mita krivično delo. Tako lečenje karcinoma pluća, navodno, "košta" do 5.000 evra, ugradnja kuka oko 3.000, a porođaj između 300 i 1.000, u zavisnosti da li je običan, s epiduralnom anestezijom ili s carskim rezom. Plaćaju se anesteziolog, ginekolog, babica...

Na osnovu prijava građana organima gonjenja i antikoruptivnim organizacijama, može se zaključiti da manji saobraćajni prekršaj "košta", u dinarskoj protivrednosti, desetak evra na ruke policajcu, da pojedini profesori za ispit uzimaju od stotinak do 1.500 evra, zavisno od ispita i fakulteta, da se cene građevinskih i raznih drugih potvrda i dozvola kreću od 1.500 do čak 20.000 evra, da radno mesto lekara na neodređeno vreme u bolnici ili domu zdravlja "košta" 5.000-8.000 evra, a u školama profesorsko mesto oko 7.000.

Operacije su 1.000-3.000, a bolnički krevet 300-700 evra. U aferi "Indeks" moglo se čuti i da je cena fakultetske diplome ispod žita 12.000-16.000 evra, a čulo se i da su pojedine sudije uzimale po nekoliko desetina hiljada evra za određivanje kraće zatvorske kazne.

Prosvetna inspekcija u proteklih godinu dana dobila je oko 100 prijava o prodaji radnih mesta u školama, a policija od jesenas ispituje navode o trgovini zaposlenjima. Godišnje nadležni organi dobiju između 3.500 i 4.500 prijava za različita koruptivna dela.

Zbog svega toga, naša zemlja već dugo ne mrda sa sredine liste indeksa percepcije korupcije. Srbija jena 80. mestu svetske liste koja meri percepciju korupcije i sa ocenom 39 se nalazi iza svih zemalja bivše SFRJ. To je po oceni stručnjaka izuzetno nezadovoljavajuće mesto.

Prema novoj metodologiji, zemlje se ocenjuju od 0 do 100, gde su zemlje sa 100 veoma 'čiste', a one sa ocenom 0 veoma korumpirane.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs