08. 05. 2013

Do posla uz pomoć korupcije

Beograd, 08.05.2013. (Beta) - Istraživanje je pokazalo i da 44 odsto ispitanika iz Srbije smatra da su mito i korupcija uobičajena praksa za zaključivanje novih poslova.To je pokazala anketa o rasprostranjenosti prevare, mita i korupcije koju je uradila međunarodna revizorska kuća Ernst i Jang (Ernst&Young).

Kako se navodi u saopštenju te revizorske kuće, u ovoj anketi učestvovalo je ukupno 3.459 ispitanika iz 36 zemalja. Srbija je ove godine prvi put učestvovala u istraživanju sa više od 100 ispitanika.

Istrazivanje je pokazalo da 38 odsto svih ispitanika veruje u to da kompanije u okruženju precenjuju svoje finansijske rezultate, dok je Srbija sa 54 odsto iznad proseka.

Rezultati istrazivanja pokazali su i da 83 odsto ispitanika iz Srbije veruje da su mito i korupcija široko rasprostranjeni u poslovanju u odnosu na prosek od 57 odsto.

Istraživanje je pokazalo i da 44 odsto ispitanika iz Srbije smatra da su mito i korupcija uobičajena praksa za zaključivanje novih poslova, u poređenju sa 26 odsto od ukupnog broja ispitanika.

Oko 23 odsto ispitanika iz Srbije veruje da bi poslovanje u skladu sa anti-koruptivnim politikama ugrozilo njihovu konkurentnost na tržištu.

Istraživanje je pokazalo i da je gotovo polovina ispitanika iz Srbije (49 odst) pesimistična u pogledu poboljšanja uslova poslovanja na lokalnom tržištu u narednih godinu dana, što je iznad proseka od 27 odsto svih ispitanika.

U saopštenju se navodi i da je većina ispitanika svesna da u njihovim kompanijama postoje politike za sprečavanje mita i korupcije kao i da u mnogim organizacijama postoje značajne razlike u shvatanju značaja i efikasnosti tih politika od strane menadžmenta i zaposlenih.

Od ukupnog broja ispitanika iz Srbije, 44 odsto veruje da bi ih njihova kompanija podržala kada bi prijavili slučajeve neetičkog ponašanja u poslovanju.

Dodaje se i da bi u cilju uspostavljanja efikasnog programa, kompanije trebalo da program jasno predstave zaposlenima, obezbede im adekvatnu obuku, kao i da ga učestalo prate i unapredjuju.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs